IFK går in i tävlingssäsongen 2019, cupmöte med IFK Värnamo på Östgötaporten på söndag, med gott självförtroende och en bred trupp.

– Den tycker jag är väl sammansatt. Det är något vi tillsammans har skapat. Det är viktigt att betona i allt som blir runt IFK nu, att det inte är någon som kommit med en guldsäck till oss, säger managern Jens Gustafsson.

I och med Rasmus Lauritsens inträde har IFK just nu 28 spelare på kontrakt i A-truppen. Det innebär bra konkurrens överlag. Samtidigt vill inte Jens Gustafsson säga att det är stängt för fler tillskott.

Han säger:

– Nej, det är det inte, men vi har inte för avsikt att göra några större saker nu. Däremot kan det vara så att vi kan förutsäga vad som händer i sommar eller nästa vinter och agerar efter det när intressanta spelare dyker upp. Dessutom händer så mycket med våra unga spelare, den som inte är redo i januari kan vara det i mars–april. Vi håller alltid dörren öppen för det.

Han har kunnat lägga en kort men bra försäsong bakom sig och ser fram emot starten på tävlingssäsongen när IFK Värnamo kommer till Norrköping för helgens första gruppspelsmatch i svenska cupen.

– Framför allt är det kul att kunna förhålla sig till tävlingsmomentet. Nerven kommer inte fram på samma sätt när det är träningsmatcher. Så det är positivt.

Är du nöjd med förberedelserna?

– Absolut. Vi har kunnat börja på en hög nivå efter ledigheten och ligger bra till i den fysiska delen. Det finns delar i spelet som behöver bli bättre ännu.

Att man ändrat till 3–5–2 inför den här säsongen ser inte Jens Gustafsson som någon stor förändring egentligen.

– Skillnaderna är väldigt små. Det är viktigt att vi inte tror att vi kan starta om helt varje gång, vi är noga med att jobba med de sakerna som fungerat också. Man kan inte slänga allt i papperskorgen, uppenbarligen fungerade mycket bra redan ifjol.

Har du startelvan inför söndag klar för dig?

– Den är inte något vi gör någon större sak av. Att tro att den elvan vi kommer ha nu kommer vara den som spelar i hela cupspelet och i allsvenskan vore inte rätt, jag kan garantera att det absolut inte kommer vara så. Vi kommer gå runt mycket även i cupspelet, precis som om det vore icke-tävlingsmatcher.

Vilka är inte aktuella för spel mot Värnamo?

– Carl Björk och "Totte" (Christoffer Nyman) är de som inte är uttagningsbara. Johannes Vall har varit sjuk och har inte tränat i veckan. Vi får se imorgon (lördag) beroende på om han kan träna då. Ytterligare någon klev av passet igår men det är lite tidigt att göra någon bedömning, svarar Jens Gustafsson om att truppen var träningsledig under fredagen.

Hur är status på Nyman?

– Han har fortsatt lite bekymmer med den grejen som blev på träningslägret (smäll eller stukning av knäet). Han känner av det lite. Vi vill vara lite försiktiga med honom.