Fem korsbandsskador för IFK

IFK har drabbats hårt av korsbandsskador de senaste två säsongerna. Orsakerna verkar mer vara olyckliga omständigheter än fel i förberedelserna.

17 augusti 2017 15:14

På ett drygt år har IFK Norrköping åkt på fem korsbandsskador:

Maj 2016: Nikola Tkalcic råkar ut för den tredje korsbandsskadan i sin karriär när högerknäet går sönder borta mot IFK Göteborg på Gamla Ullevis naturgräs.

September 2016: Andreas Blomqvist hinner bara spela fem minuter innan han vrider av höger korsband i U21-matchen hemma mot Malmö FF.

November 2016: Med en kvart kvar av årets sista träning på Östgötaporten går det vänstra korsbandet av på den unge talangen Marwan Bazi efter ett upphopp.

Mars 2017: Henrik Castegren har sönder det högra korsbandet i U21-mötet med Örebro på hemmaplan.

Augusti 2017: Match mot Djurgården på Östgötaporten. Andreas Blomqvist kastar sig framåt för att stöta in bollen men vrider till högerknäet och slår upp sin gamla skada från fjolåret.

IFK:s idrottsskadeterapeut Dale Reese var förberedd på Blomqvists diagnos, vilken också bekräftades efter onsdagens undersökning i Jönköping.

– Det är precis samma skada som förra gången. Inre sidledbandet har fått sig en törn också så det måste förstärkas. Däremot klarade sig menisken förmodligen, berättar Reese under torsdagsträningen på Östgötaporten.

Var skadan otur och slump eller var han svagare där eftersom han redan hade haft en likadan skada?

– Vi har massor med tester för att kunna återgå till spel, och man måste klara av ett visst antal träningar för fullt, matchträning och allt det där. Han hade klarat av allting så jag kan inte säga att vi har påskyndat det här på något sätt.

Men är man extra utsatt om man redan har skadats?

– Det finns statistik på återfall och den risken är relativt låg. Vi har ju exempelvis Nikola som har genomgått det här två gånger på samma knä, och det har ju gått bra. Men det är svårt att säga när man är hundra.

Dale Reese kan inte heller förstå varför IFK har drabbats extra hårt det senaste året. Det förefaller mer vara enstaka olyckshändelser än något mönster. Guldåret 2015 såg exempelvis helt annorlunda ut.

– De här killarna genomgår tester hela tiden. Det här är exakt vad vi försöker förebygga, och vi går igenom statistiken varje månad och lägger upp träningsbelastningar. Jag har inte kunnat få fram en bild på att det vi gör här på något sätt skulle vara skadligt.

– Fyra av fem som vi har tittat på av de här kan vi direkt relatera till något som hände, som rena olycksfall. Och hur vi ska kunna förebygga dem vet jag inte. Den här, den femte, har jag inte hunnit titta på ännu, säger han.

Färsk forskning från Linköpings universitet påvisar också att konstgräset i sig, eller att man skiftar mellan olika underlag, inte medför en större risk för korsbandsskador.

– Jag har också läst ett antal såna rapporter. Det här är alltså ett jämnt underlag och de är experter på att spela här, konstaterar Reese och pekar ut mot spelarna på konstgräset.

Mittfältarna Alexander Jakobsen och Daniel Sjölund har betydligt lindrigare skador. Jakobsen åkte på en smäll och tvingades bryta onsdagsträningen och Sjölund har problem med en ömmande hälsena.

– Jakobsen har stukat foten. Som jag kan bedöma det har inte ledbandet gått av på något sätt. Det är mer att han har gjort en vridning i leden och det är den som känns mest. I dag hade han ganska bra funktion så vi får se dag för dag. Nu är han under behandling. De första 48 timmarna är de viktigaste i det här fallet och vi är fortfarande inne i de första 24, säger Dale Reese.

Han skulle kunna vara med på söndag?

– Det kan du spekulera om, haha.

Sjölund då?

– Sjölund springer i dag. Det har gått alldeles utmärkt framåt och vi vill ta det försiktigt och se att allting funkar.

Det verkar väl vara ganska tveksamt med spel i helgen i så fall?

– Fortsätt spekulera du.

Så här sa Sjölund själv efter sin löprunda runt Strömmen.

– Det känns ju när jag pushar på. Det ser ut att bli svårt att vara tillbaka till söndag. Jag vill ju bli bra också och inte hålla på och spela varannan match.

Blir det extra stressigt med tanke på Blomqvists skada?

– Nej. Det är jättetråkigt med "Blomma" men jag kan ju inte ändra strategi för min del bara för det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh