Stig "Vammar" Gustafsson spelade 97 allsvenska matcher för IFK Norrköping 1955–61. Under de här åren var han med och tog IFK till topplaceringar med både SM-guld och flera andraplatser. Han gjorde totalt fyra mål för klubben.

– Det allsvenska guldet 1960 är en höjdpunkt. Tyvärr stals guldmedaljen vid ett inbrott för flera år sedan. De fick tag i tjuven men medaljen var borta. "Jojje" Ericson var vänlig nog att ordna en kopia åt mig när han jobbade på Fotbollförbundet, sa Stig "Vammar" Gustafsson i en NT-intervju i samband med sin 75-årsdag i september 2006.

Efter de sex åren som spelare i IFK följde sex år som revisor och lika många år i huvudstyrelsen, som han lämnade i samband med årsmötet 2002. Därefter satt han med i "Äldre IFK:s" styrelse i flera år.

Parallellt med sin IFK-gärning jobbade han som driftschef för siloanläggningarna på gamla Centralföreningen/Odal, där han var verksam fram till sin pensionering.

Smeknamnet kom sig av att Stigs pappa arrenderade gården Vammar i Valdemarsvik.

"Vammar" växte upp i Valdemarsvik och inledde sin fotbollskarriär i Valdemarsviks IF innan gode vännen Nils Liedholm lockade över honom till Sleipner 1953. Säsongen därpå var IFK och "Vammar" överens om en övergång, men han fick ta omvägen via ett halvårs spel i Kalmar FF.

– Eftersom IFK och Sleipner hade ingått en inofficiell antivärvningspakt kunde jag inte gå raka vägen till IFK. Jag var tvungen att ta en vända till Kalmar innan jag kom till IFK, berättade han i 75-årsintervjun.

Väl i IFK stortrivdes han.

– Att komma till IFK var som att se en pojkdröm gå i uppfyllelse. Mina och Nisse Liedholms föräldrar var goda vänner och våra pappor åkte ofta in till Norrköping för att se på IFK. Själv minns jag IFK-tiden som någonting mycket trevligt. Resorna, kamratskapen och de starka ledarna, sa "Vammar".

Som spelare var han en tuffing – ettrig och efterhängsen. En kille som aldrig klev undan. Det visar inte minst en episod från världsturneringen i fotboll i New York 1960.

Stjärnan Lennart ”Nacka” Skoglunds Sampdoria mötte "Vammars" IFK. ”Vammar” spelade vänsterhalv och ju större luckor "Nacka" rev upp i IFK:s högerförsvar, desto otåligare blev Georg ”Jojje” Ericson på IFK:s bänk. Uppmaningen inför andra halvleken blev: ”Ta hand om Nacka”.

"Vammar" bytte sida – från vänster till höger – och "Nacka" fick plötsligt inte en lugn stund. Efter ännu en fällning undrade "Nacka" vad han gjort "Vammar" för illa.

Bakom den tuffa fasaden fanns dock ett hjärta av ärlighet och fair play.

– När "Nacka" sa så där till mig bytte jag kant igen och lät honom hållas. Innerst inne ville jag inte han skulle stoppas med för hårda medel. Inte Nacka. Inte en sådan lirare, sa "Vammar" i intervjun många år senare.

Stig "Vammar" Gustafsson blev 87 år.