Efter skadorna – tar upp kampen i IFK:s mål

David Mitov Nilsson ser framåt efter skadorna. "Får jag bara vara frisk vet jag att jag kommer bli duktig igen", säger IFK-målvakten.

24 januari 2019 08:00

LÄS MER: "Man orkar inte ens bli lack"

LÄS MER: "Starkt psyke för att klara det"

LÄS MER: "Det känns tungt nu"

Det har inte varit de roligaste fotbollsåren på slutet – men nu ser David Mitov Nilsson ljuset i tunneln igen. Under uppehållet har han gjort ett mindre ingrepp i högerhanden men är på gång igen.

– Det var efter skadan jag fick förra året som ett benfragment låg och störde lite. Det låste handen och gnagde, jag sa att jag ville ta bort det efter säsongen och det har jag gjort nu. Jag fick tid för artroskopi, nu tog det någon vecka extra men det är inget allvarligt. Jag har en liten skena så länge och kan köra på, säger 28-åringen.

Han går inte helt fullt än, men snart. Förhoppningen är inom några dagar.

– Jag testade nu med skott och så, vissa skott går bra, något inspel där jag boxade bort den var det lite ömt. Men det är inget som kan gå sönder, det handlar om smärtgränsen. Torsdag–fredag kanske jag kör för fullt igen.

Och sedan hoppas du att det är sista frågorna om skador du får i karriären?

– Absolut, men det har jag sagt många gånger så jag reserverar mig. Men jag försöker hålla kroppen så frisk och kry som möjligt. Kör övningar både innan och efter träningarna för att hålla den i schack.

Hur tänker du att 2019 ska bli för dig?

– Det är verkligen bara att hitta formen i träningen igen. Hitta den gamla David med bra självförtroende och bra form i spelet. Då vet jag själv att jag kan vara hur bra som helst. Jag har fått för lite kontinuerlig träning nu och det är det som satt utvecklingen lite ur spel tyvärr. Får jag vara frisk och träna så vet jag att jag kan bli duktig igen, det är inget man tappar.

Under David Mitov Nilssons skadefrånvaro klev Isak Pettersson fram och gjorde ett strålande 2018 där han också utsågs till allsvenska bäste målvakt.

Det är, med andra ord, en tuff konkurrenssituation som Mitov Nilsson kommer tillbaka till. Där finns även Gustav Jansson som back-up och Julius Lindgren.

– Det är verkligen en svinkul utveckling för honom, säger Mitov om Isak Petterssons tid i IFK.

– Från att det var några saker i början till att gå från klarhet till klarhet. Det blir en jättebra konkurrenssituation både för honom och för mig, sedan får vi se vem som gynnas av den. Alla dörrar är öppna om förstaplatsen, jag siktar på den och Isak vill förstås stå också. Vi pushar och stöttar varandra så det är inga hard feelings så, vi bara kör på.

Har du funderat på att leta andra alternativ någon gång?

– Eftersom jag haft lite skit så ville jag ta det lugnt och hitta min form här. Ge det en chans. Jag har inte snackat med Jens (Gustafsson, managern) än, skulle han komma fram och säga att jag inte kommer spela så får jag titta på det helt enkelt men nu är tanken att stanna kvar och kämpa för min plats.

Vad har du lärt dig under den här tiden du varit borta?

– Man tänker på olika saker, man tittar på andra målvakter. Man tittar på teknik och hur man ska kunna ta med det själv i träning och spel. Men man måste vara på planen för att kunna träna på saker.

Det är David Mitov Nilsson igen nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson