"Det var frustrerat förra säsongen"

Nio mål på försäsongen – det blir svårt att hålla Jordan Larsson från premiärelvan. "Om man får önska gör man 25 i allsvenskan", säger anfallaren och skrattar.

28 mars 2019 17:30

I fjol var det personlig frustration och begränsat antal allsvenska matcher från start och endast ett mål i serien.

I år har den utvecklingskurvan vridits åt ett annat håll.

Nio mål på försäsongen och en anfallare som hittat sin plats mer naturligt i nya 3-5-2 till skillnad mot fjolårets 3-4-3.

– Det var frustrerat förra säsongen, jag fick inte ut det jag ville. Men nu har det varit riktigt bra. Det har lossnat och det har också gått riktigt bra för laget, så det är skönt, säger Jordan Larsson efter ett av torsdagens dubbla pass.

Andra säsongen i IFK Norrköping. Anfallaren ger ett något snabbare och ännu mer vältränat intryck efter att den långa försäsongen äntligen går mot sitt slut.

– Klart att man har utvecklats, Det är en utvecklande miljö här i Norrköping. Jag känner att jag förbättrat min fysik och vissa delar av spelet. Så är det, att spelsystemet gynnar mitt spelsätt lite mer men jag har fortfarande förbättrat vissa grejer så det känns skönt.

Är inskolningstiden över?

– Ja. Den var lite längre än förväntat. Men den är över nu.

Svenska cupen blev väl den enda missräkningen på försäsongen, men ni slog Malmö. Är laget redo nu?

– Det är klart att vi ville gå vidare i cupen och att vi inte gjorde det var en besvikelse. Men det är fortfarande under försäsongen, även om man går för fullt, är inte alla bitarna på plats. De bitarna tycker jag vi har fått ordning på nu och inför Helsingborg känns vi redo.

21 år men det känns som Jordan Larsson varit ett allsvenskt namn, och veteran sedan länge. Han debuterade under Roar Hansens ledning i Helsingborg som 17-åring.

Men avskedet från barndomsstadens elitklubb blev smärtsamt hösten 2016 då några HIF-supportrar klev ut på planen och slet av Jordan matchtröjan.

Nu ställs han mot sin gamla klubb i söndagens allsvenska premiär på Olympia.

Mycket känslor, speciellt mot Helsingborg?

– Det är bara glatt för mig att komma tillbaka till dit. Det är min hemstad och det är där jag växt upp. Där jag började min professionella karriär så jag har bara positiva minnen från den tiden. Klart att man har känslor för klubben och vill att det ska går bra för Helsingborg. Men när domaren sätter pipan i munnen är det fullt fokus att se till att vi ska vinna.

Det finns enklare premiärmotståndare och nykomlingar?

– Absolut, det är där de hör hemma. De har ett bra lag med "Granen" (Andreas Granqvist), Rasmus Jönsson och Pär Hansson. Det är ett bra lag och jag tycker inte man ska se dem som nykomlingar. Alla premiärer är svåra. Det är ändå något som gör att man lyfter sig lite extra som spelare, så jag rankar det som en svår match att spela.

Inför varje säsong ändras spelartruppen, för IFK Norrköpings del innebär det att snittåldern sänkts betydligt när veteranerna Andreas Johansson, Daniel Sjölund lämnade och Rasmus Lauritsen (23 år), Kevin Álvarez (22 år) och Sead Haksabanovic (19 år) lagts till den unga A-truppen. Snittåldern ligger på låga 23 år.

Sead och Jordan som båda slog igenom tidigt i sina karriärer, har fått en bra kontakt med varandra i IFK.

– Vi har mött varandra några gånger innan vi kom hit. Vi är bra vänner och kommer bra överens på och utanför planen. Sead är en kul kille i omklädningsrummet och gillar att skoja, men också en fantastisk spelare på planen. Vi har känt till varandra tidigare men det är här vi lärt känna varandra bättre.

Nio mål på nio försäsongsmatcher. Hur många kan det bli en hel allsvensk säsong?

– Om man får önska gör man 25, vi får se, tar en match i taget. Förhoppningsvis håller målformen i sig, säger Jordan som inte vill jinxa inför premiären.

Men visst finns det förhoppningar.

IFK:s målgörare på cup- och försäsongen

9 mål: Jordan Larsson. 3 mål: Simon Skrabb. Kalle Holmberg. 1 mål: Sead Haksabanovic. Rasmus Lauritsen. Christoffer Nyman. Lars Krogh Gerson. Henrik Castegren. Pontus Almqvist. Följande A-lagsmatcher är inräknade med Svenska cupen på försäsongen: IFK–Elfsborg 3–1, IFK–Mattersburg 4–1, IFK–Farense 1–1 (ej straffläggning, 2–4), IFK–AFC Eskilstuna 1–0, IFK–AFC Eskilstuna 1–1, IFK–Värnamo 3–1, IFK–Malmö FF 4–1, IFK–Sarpsborg 3–1, IFK–Rosenborg 0–3.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle

Ämnen du kan följa