"Det ska bli jäkligt kul"

Två nya offensiva pjäser spetsar IFK.– Roligt att kastas in i hetluften direkt, sa ena nyförvärvet Kalle Holmberg.

28 juli 2016 17:46

Det blev inte bara en – det blev två. Kalle Holmberg, signerat för 3,5 år, och Niclas Eliasson, lån från AIK säsongen ut, satte sig runt sin nye manager Jens Gustafsson och drog på sig den vitblåa tröjan.

– Det ska bli jäkligt spännande och intressant. Framför allt är det skönt att det är påskrivet och klart, sa anfallaren Kalle Holmberg, som hämtats från Örebro.

De senaste dagarna har Holmberg ryktats till mästarklubben. Både han själv och ÖSK:s sportchef Magnus Sköldmark har till NT sagt att övergången mer eller mindre varit klar.

Och visst fick han en ny arbetsgivare till slut.

– Jag ser fram emot det här jättemycket. Det här är ett bra steg för mig i min utveckling, både som människa och spelare.

"Bidrar till bättre miljö"

När Emir Kujovic försvann till belgiska Gent har klubben varit tydliga med att de vill fylla det tomrummet fjolårets skyttekung lämnade efter sig.

Är Kalle en ren ersättare där?

– Nja... alltså, vår bedömning är att vi alltid måste se till att ha alternativ. Spelare blir bättre, spelare blir mer attraktiva för andra klubbar. Då måste vi agera ansvarsfullt. Det blir mycket enklare att arbeta när vi har möjligheten att rekrytera så här, istället för att den dagen en spelare försvinner börja leta spelare då. Det känns inte helt korrekt, förklarar IFK-managern Jens Gustafsson.

Under sin tid i IFK har Gustafsson ofta pratat om människan i första hand. Det poängterar han även här. Både Holmberg och Eliasson är personer som kommer smälta in bra i gruppen.

– Det kan jag garantera. Vi vill få in spelare som hjälper oss att vinna och inte förlora. Det får vi här, de kommer bidra till att miljön blir än bättre. Människan står alltid överst när vi tittar på nya spelare.

Vad får ni i Kalle på planen?

– En hårt arbetande, utvecklingsbar forward. Han är smartare än vad man tror, alltså det är sällan en spelare av den typen är så smart och finurlig i kombinationsspelet. Men framför allt är han utvecklingsbar, och nu är det vårt ansvar att Kalle når nya höjder i sin karriär, svarar Gustafsson.

Och i Niclas?

– En snabb kantspelare som absolut inte nått sin fulla potential och som vi vill bekanta oss med. Vi räknar med att han kommer hjälpa oss rejält med sin fart.

Att Eliasson var på IFK:s radar läckte ut i onsdagskväll – men managern har haft honom under uppsikt från dagen han lämnade AIK och kritade på för IFK.

– Niclas har funnits i mina tankar sen min tid i AIK, där jag upplevde att vi fick en nära relation. Sen måste vi också ha respekt för hans huvudarbetsgivare som i det här fallet är AIK, menade Gustafsson.

Tufft att lämna Örebro

Troligen blir Holmberg spelklar under fredagen och konkurrerar direkt om speltid i bortamatchen mot Sundsvall på lördag.

– Roligt att kastas in i hetluften direkt. Vi får se om det går som vi vill och om Jens tar ut mig. Det är träning direkt i morgon, sa Holmberg.

Vet du vad du kommer till?

– Ett bra lag, duktiga spelare och en bra sammanhållning. Det är väl det jag kan säga. IFK har tagit steg för varje år och vann SM-guld i fjol – klart det är jäkligt kul att komma till en sån miljö.

Anfallaren hade hunnit gå en sväng på stan under förmiddagen och fått lite mat i magen.

– Jag bor hos min farbror, som lever här. Flickvännen kommer ned om några veckor.

Jobbigt att lämna Örebro?

– Själva staden är svår att åka ifrån, det är där jag växt upp liksom. Också tufft att lämna familj, flickvän och kompisar. Men det är fotbollslivet och det är ju bara 1,5 timme hem, sa Holmberg.

Holmberg har tidigare pratat om sitt missnöje kring speltid och position den senaste tiden i ÖSK. Flytten till IFK innebär att han börjar om på ny kula.

– Jag tror det kommer rätt i tiden. Jag har känt mig i bra form, men inte fått spela så mycket nu på slutet. Det ska bli kul att komma till nåt nytt och lära känna nya grabbar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Svensson