"Det krävdes en del obekväma beslut"

På IFK:s medlemsmöte fick ordföranden Peter Hunt förklara vd-turerna i föreningen den senaste månaden. "Det var inte en riktigt bra lösning", medgav han.

24 september 2018 20:30

Det var andra året som IFK Norrköping bjöd in sina medlemmar för att berätta om verksamheten och svara på frågor.

Det var välbesökt i restaurangen på Östgötaporten när Peter Hunt (ordförande), Jens Gustafsson (manager), Jens Magnusson (tillförordnad klubbchef), Tony Martinsson (fotbollsansvarig ungdom och inhoppande damtränare) samt Ingela Andersson (sportchef för damerna) mötte medlemmarna.

Det blev en kväll med snack om IFK:s miljonaffärer, tankarna inför höstspurten i allsvenskan och hur planerna med att bygga klart Östgötaporten ser ut. Bland annat.

NT:s granskning om personalförhållandena i IFK fick en hel del uppmärksamhet. Det var i slutet av augusti som flera före detta anställda inom föreningen anonymt berättade om sina upplevelser. Den före detta koncernchefen David Bergström fick då motta kritik för sin hårda ledarstil, och fick även svara på den.

IFK-ordföranden Peter Hunt försvarade David Bergström när artiklarna kom ut och sa så här på måndagens möte inför 90 medlemmar:

– David hade ett tidsbegränsat uppdrag och när han kom in som koncern-vd och strukturerade upp verksamheten krävdes det naturligtvis en del obekväma beslut i den processen.

Det undrades också över Bergströms omplacering nyligen, och om det var en "slump". 8 augusti meddelade IFK att han upphörde att vara koncernchef för att "bara" bli vd i de tre IFK-bolagen. Men tio dagar efter NT:s granskning övertog Jens Magnusson vd-rollen i två av bolagen.

– I augusti tog vi ett beslut tillsammans med David att vi skulle avsluta hans tidsbestämda uppdrag. Då kom det också upp en diskussion att han skulle fortsätta som vd i bolaget, och Jens Magnusson skulle ta över som klubbchef. Ganska snart inpå den omorganisationen i början av augusti märkte vi att det var inte en riktigt bra lösning att separera bolagen från föreningsverksamheten. Eftersom restaurangverksamheten, Parken Event Arena och gymverksamheten hänger nära ihop. Och med den turbulens som blev och det damm som stampades upp i manegen tog vi ett gemensamt beslut att vi ändrar och låter Jens ta ansvaret för två av de tre bolagen. Så var det, förklarade Hunt.

Peter Hunt berättade också att IFK har planer på att starta upp ett Idrottsgymnasium, och att han hoppas att arenan äntligen kan färdigställas.

– Vi vill bygga två sporthallar på Berget och i samband med det bygga igen hörnet på läktaren. Men det kräver politiska beslut och vi ska fortsättningsvis försöka forcera fram det.

Och vad gäller ungdomslagens expansion på Himmelstalund verkar IFK ha gått över till Plan B.

– Det går att ha planer och så på Norra Himmelstalund men det verkar vara svårare med hallen, vår dome. Vi har diskuterat att bygga den på den södra sidan istället. Vi vet inte hur det utvecklar sig men det är inte idealiskt.

Jens Gustafsson använde bland annat sin tid vid mikrofonen med att hylla Daniel Sjölund och Andreas Johansson, som kommer lämna IFK efter säsongen.

– Två kulturbärare både på och utanför planen. Utan dem hade IFK inte varit där man är i dag, sa Gustafsson.

Han släppte också nyheten om att Andreas Blomqvist precis hade förlängt sitt kontrakt, och möttes av applåder för det. Managern blickade också fram mot nästa transferfönster i vinter.

– Vi har ett samarbetsavtal med Sylvia och det är ett antal spelare där som kan ta sig upp i A-laget i januari, utan att jag tänker nämna några namn. Sen har vi lite hemligheter till men det kommer också i januari.

Frågan om Christoffer Nymans eventuella återkomst dök också upp. Peter Hunt avslöjade att Eintracht Braunschweigs prislapp i somras, som IFK backade från, var omkring 15 miljoner kronor.

– "Totte" har fortfarande lite problem med sin magmuskelskada och ska tillbaka till Braunschweig den här veckan, är det tänkt. Men jag hoppas att han kommer till IFK framöver, sen vet vi inte när. Men han har bara ett halvår kvar på kontraktet i januari, sa Jens Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh