Det här håller inte för toppen

Nicken på övertid fick hela Östgötaporten att vråla ut sin påskglädje.

20 april 2019 08:00

LÄS MER: Larsson: "Jobbigt att bli utvisad"

LÄS MER: IFK-stjärnan tvingad till röntgen

LÄS MER: Betygen: Han var solklart bäst

Åtskilliga kilo ångest försvann från hemmaspelarnas axlar, men samtidigt var det nog snudd på att några nästan tyckte lite synd om gästerna – "laget vid havet" som kom hit för att försöka spela fotboll och lyckades riktigt bra.

Trots första trepoängaren för säsongen står det fullt klart – insatserna vi har sett så här långt lär inte räcka till någon toppstrid. Hårdsatsande IFK, med ett par spetsvärvningar, har inte levererat det många förväntat sig. Offensivt är det helt okej, men på nåt sätt hänger inte hela laget ihop. Det är mycket individuellt fina prestationer från många fötter, men i nästa skede missförstår någon medspelare och man får börja om eller, som flera gånger mot Falkenberg, bolltappet leder till farlig kontring för motståndarna.

Hemmaförsvaret var långt ifrån stabilt. I stort sett varje gång bollen letade sig in i IFK:s straffområde blev det farligt, och att kvitteringen till 3–3 skulle komma till slut var jag övertygad om. Filip Dagerstål var den som stod stadigt i backlinjen, övriga blandade och gav friskt. Det var helt enkelt inte tillräckligt resolut. Hur uttjatat det än må vara går det inte att komma ifrån hur stor avsaknaden är av förre lagkaptenen Andreas Johansson. "Ante" styrde sitt lag och ingav pondus bara med sin blotta närvaro. Ingen har klivit in i den rollen – i alla fall inte ännu, och jag har lite svårt att se vem som skulle vara redo att ställa sig först i den kön.

Att det ändå blev seger till slut får tillskrivas flaxkontot. Gästernas målvakt Hampus Nilsson är garanterat inte nöjd med sitt agerande vid situationen där Kasper Larsen lät sin danska skalle tala.

Managern Jens Gustafsson visste inte riktigt hur han skulle summera intrycken på presskonferensen. Nya enkla baklängesmål, och totalt åtta insläppta på fyra omgångar, bekymrade honom, men att det skulle ha nåt med 3–5–2-system eller struktur att göra höll han inte med om.

– Det krävs inte så mycket för att motståndaren ska göra mål. Första och sista målet nu var efter en fast situation och har inget med struktur att göra. Vi behöver tighta till och förbättra attityden i försvarsspelet, sa Jens som även erkände att man varit lite pressade över den tidigare uteblivna segern.

Under matchen var det tydligt att nyckelspelaren på mitten, Simon Thern, var hämmad av sin skada, och jag funderade på om det inte hade varit klokare att vila honom och istället använda sig av den breda trupp, som IFK säger sig förfoga över. Jens försvarade sitt val av elva när jag ställde den frågan till honom.

– Varken "Totte" eller Simon var halvskadade, då hade jag inte satt dem på planen. Det kan jag lova dig, men klart att Simon kanske är hämmad över att han inte har tränat kontinuerligt, men laguttagningen som sådan var ganska given faktiskt, sa han.

Jordan Larsson måste självklart också nämnas – vilket lyft han har fått. Solklart bäst på planen, men utvisningen var rejält onödig. Samtidigt drog säkert nästa motståndare, Djurgården, en suck av lättnad. Nu blir IFK-anfallet betydligt mer lättstoppat på torsdag kväll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander