Därför värmde IFK upp i nya tröjor

IFK hyllade fansen – med speciella tröjor på uppvärmningen i Eskilstuna. "För att visa att vi tillsammans är IFK Norrköping", säger klubbdirektören Jens Magnusson.

3 juni 2019 19:22

På bröstet: "Vi behöver er!". Och på ryggen symbolen för Curva Nordahl, fansens sektion på Östgötaporten. De tröjorna mötte alla som såg IFK värma upp på Tunavallen inför vårsäsongens sista allsvenska match. Efter uppvärmningen kastade spelarna upp tröjorna till de tillresta fansen på kortsidans bortasektion.

Dagen efter förklarar Jens Magnusson syftet med tröjorna och bakgrunden till dem.

– Våra supportar och deras stöd, både hemma och borta, betyder mycket för laget och för hela klubben. Det här var för att visa att vi tillsammans är IFK Norrköping, säger han.

Just supporterkulturen har hamnat i fokus den här våren efter polisens nya hårdare direktiv med bland annat den så kallade villkorstrappan. Flera klubbar har tidigare burit liknande tröjor på sina uppvärmningar. Hammarby hade det inför matchen mot IFK och både Hammarby och AIK hade liknande tröjor för att stötta sina fans på uppvärmningen inför söndagens derby.

Där inledde de båda klacksektionerna också matchen med att vara tysta de första tio minuterna.

Jens Magnusson:

– Att det har varit vissa spänningar mellan supportrar i allsvenskan och polisen har knappast undgått någon, där polisens delvis nya strategi har gjort att SEF (Svensk Elitfotboll), föreningarna och supportergrupperna lämnats utanför. Den kontakten tycker vi är viktig att bygga upp igen eftersom vi vill ha trygga, säkra och stämningsfulla arrangemang. Sedan vill jag betona att vi på lokal nivå har en väldigt bra dialog med polisen.

Att flera klubbar gjort liknande saker i de senaste omgångarna är inget organiserat, säger Jens Magnusson.

– Nej, men det finns en stark samsyn inom SEF där fler än vi lyfter fram supportrarna och hur viktiga de är. Det här är klubbarnas sätt att visa upp hur mycket supportrarna betyder. Detta är en väldigt viktig fråga för svensk elitfotboll och det är klart att det finns en oro för vad detta innebär för den betydelsefulla och positiva läktarkulturen som byggts upp de senaste åren. I förlängningen finns också en oro för att det kan leda till protestaktioner som kan eskalera i en negativ spiral. Vi tror att det är viktigt för svensk fotboll att bygga upp dialogen igen.

Kan det bli att ni gör något liknande igen?

– Nu är det uppehåll, sedan hoppas jag att det kan hända något de närmaste veckorna som tar den här frågan framåt. Vi ska ha klubbchefsträff i veckan och då lär det här diskuteras.

IFK-fansen fick en resultatmässigt bra avslutning på vårsäsongen när man efter uppvärmningen fick se laget vinna och ta tre poäng via 2–0 mot AFC Eskilstuna.

Inför uppehållet är laget sjua i den allsvenska tabellen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson