Bakslag för IFK:s planer på arenan

Ett bakslag i planerna för ena hörnet av Östgötaporten. Det meddelades på IFK Norrköpings årsmöte.

27 februari 2019 21:41

LÄS MER: "Är verkligen ett hedersuppdrag"

LÄS MER: Peter Hunt: "Vi gör goda affärer"

En inbyggnad av det nu öppna hörnet på södra läktardelen har varit på gång ett antal år, men ännu inte blivit av. Det ser ut som om det kan dröja ett tag till.

– Vi har stött på motstånd i "hörnfrågan". Tanken var att vi skulle bygga två sporthallar där för kommunens räkning men det har de backat på. Tråkigt att tvingas meddela det här till er nu, men vi ska ändå göra allt för att hitta möjligheter att bygga igen det, sa ordförande Peter Hunt till de 167 närvarande medlemmarna på årsmötet.

Efteråt berättade han för Sporten att det nu finns andra alternativ i frågan.

– Jag är inte lika optimistisk som jag var för ett par veckor sen, men vi får ta det härifrån och se hur vi kan lösa det. Det känns väldigt angeläget. Det finns en gällande detaljplan för kontor, skola här men vi måste väga ihop helheten. Vi jobbar för att kunna presentera ett nytt förslag till kommunen, inte bara gällande "Berget" utan hela området kring stadion, sa Hunt, som omvaldes på två nya år, och därmed går in på sitt elfte år som IFK-ordförande.

Styrelsen utökades med ett välbekant supporternamn, 35-årige Jörgen Löwenfeldt. 14 år gammal drog han igång Gopeking.net, supportersidan som idag är en naturlig del för de som följer IFK Norrköping.Förra våren löste han livstidsmedlemskap i klubben.

Fyra motioner hade inkommit från medlemmarna, bland annat en som tog upp frågan om var supportrarna ska hålla till i Europaspelets hemmamatcher då ståplatsläktare, som Curva Nordahl, inte är tillåten av Uefa (Europeiska Fotbollsförbundet). IFK meddelade att de kommer ha fortsatt dialog med supportrarna för en långsiktig lösning.

En motion tog upp matchtiderna under vintern där IFK ofta spelat ganska tidigt på vardagar. En annan om att den första träningen, där fansen särskilt bjuds in, också låg på en vardag då få hade möjlighet att vara på plats.

– Vi vill ju alltid spela på tider som passar publiken så bra som möjligt. När det gäller årets första träning ska vi se till att det blir en "happening" med mycket folk där vi kan visa upp vårt nya lag, sa manager Jens Gustafsson.

Den fjärde motionen handlade om underlaget, att IFK borde utreda frågan om hybridgräs istället för konstgräs vid framtida omläggningar på Östgötaporten. Ett byte är inte aktuellt i närtid, men IFK meddelade att man följer utvecklingen ihop med flera andra klubbar.

Ekonomiskt redovisades ett plus på drygt elva miljoner kronor för senaste verksamhetsåret, bland annat efter transferintäkter på drygt 51 miljoner. Det egna kapitalet är uppe i drygt 101 miljoner kronor.

– Vi har tappat lite i publikintäkter, även marknadsintäkterna har gått ner. Det är ett fokusområde för hela klubben, att bli betydligt bättre upp till en ny nivå, sa klubbchefen Jens Magnusson.

I årets budgeträknar IFK med ett plus på 250 000 kronor. Man budgeterar då för spelarförsäljningar på 25 miljoner kronor. Då är försäljningen av David Moberg Karlsson (närmare 15 miljoner) till Sparta Prag i vintras redan inräknad i den summan.

– Tar man bort driften blir det ett par miljoner back. Det måste vi rätta till men mot bakgrund av de senaste åren tycker jag samtidigt transfer är en del av driften, sa Magnusson.

Ove Kindvall utsågs till ny hedersmedlem.

Styrelsen

Peter Hunt (ordförande), Patrik Jönsson, Stefan Stenström, Christian Wahlström, Jörgen Löwenfeldt, Kjell Johnson-Branzell (ledamöter), Bosse Sundberg (suppleant), Lars Ahlm, Björn Persson, Anders af Ekenstam (valberedning).. Valda sen tidigare: Ingela Andersson, Jessica Steen, Håkan Wetell (ledamöter), Ola Jacobsson, Ronnie Nordin (revisorer), Henrik Axelsson, Pierre Polhammar (revisorssuppleanter).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander