"Alla frågor börjar bli befogade nu"

Europa närmar sig för IFK Norrköping. "Det kan vi våga säga nu utan att låta som att vi på nåt sätt sticker ut hakan", säger manager Jens Gustafsson.

8 oktober 2018 16:23

LÄS MER: "Måste kunna punktera"

Trots två raka 1–1-matcher, mot Sirius och Djurgården, har IFK fem poäng tillgodo till lagen närmast bakom. Topp tre innebär säkrad plats i nästa års Europa League. Fem omgångar återstår.

– Vi gör allt vi kan för att klara en Europaplats. Det kan vi våga säga nu utan att låta som att vi på nåt sätt sticker ut hakan. Utgångsläget kunde varit värre men 15 poäng återstår att spela om, det är jättemycket. Alla de frågor man fått från omgång fem kanske börjar bli befogade nu. Det jobbet ni gjort från omgång fem till nu har varit helt bortkastat kan man säga, säger Jens och skrattar.

Hur viktigt är det med spel i Europa?

– Vår målsättning är fortfarande att vända trenden från det som har varit senaste åren. Utgångsläget för att vi ska klara det är väldigt bra.

Bättre än sexa då?

– Stämmer, men med det utgångsläge vi har vill vi ju jättegärna få en chans att komma ut och mäta oss i Europa, och göra det på ett starkare sätt än vi mäktat med tidigare. Om vi skulle nå dit har vi bra förutsättningar för att kunna göra det på ett annorlunda sätt än tidigare, men vi ska inte titta allt för mycket in i framtiden redan, utan vi måste göra en jättebra avslutning på allsvenskan för att klara det, säger Jens.

Har AIK avgjort guldstriden?

– Vi låter framtiden vara, men jag sa redan när vi mött AIK att det kommer vara väldigt svårt för nåt lag att hinna ifatt, de har haft en sån här "allt har träffat rätt-säsong" kan man säga.

Hur är läget efter två kryss i rad?

LÄS MER:Det satte fingret på IFK:s problem– IFK Norrköping har förlorat tre matcher i allsvenskan det här året. En av mina uppgifter är att hitta ett perspektiv, det är viktigt att förstå att det är en jättejättejättebra säsong hittills, men det gäller att vi kan stå den

11 november och känna att vi avslutat den bra också. Två kryss mot Sirius och Djurgården får sättas i ett störra sammanhang. Dels ser vi Sirius som jättetuff bortamatch i en tuff period. Sen tycker jag vi förtjänade mer i går (Djurgården), å andra sidan kanske vi inte har förtjänat mer tidigare matcher där vi fått mer, men så är fotbollen.

Flera av IFK-spelarna är på landslagsuppdrag närmaste veckan. Jordan Larsson och Filip Dagerstål samlas med U 21-landslaget på fredag för avgörande EM-kvalmöte med Belgien nästa tisdag. Lars Krogh Gersons Luxemburg har Nations League-matcher mot Vitryssland och San Marino. Simon Skrabbs Finland möter Estland och Grekland, Ian Smiths Costa Rica spelar mot Mexiko och Colombia medan David Mitov Nilssons Makedonien möter Liechtenstein och Armenien.

Om en lätt skadad Mitov Nilsson kan spela.

– David är i Makedonien för skadebedömning, vilket alla landslag har rätt till. Vår bedömning är att han hade mått bäst av att rehabilitera sig på hemmaplan, men de vill se om den bedömningen stämmer. Det är deras beslut, säger Jens.

Marwan Bazi (i Sylvia) är dessutom med Iraks U 21-landslag och Alfons Sampsted (utlånad till Landskrona) är med Islands U 21.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander