IFK fortsätter isländska spåret

IFK Norrköping fortsätter sitt isländska spår. Fyra spelare från Akranes kommer att dyka upp för testspel under hösten. "Glädjande att de kommer till oss", säger Stefan Hellberg.

5 oktober 2018 13:27

Arnór Sigurdsson blev IFK Norrköpings största affär genom tiderna när han såldes till CSKA Moskva för drygt 30 miljoner.

En i raden av lyckade islänningar i "Peking" som har en ambition att fortsätta att plocka upp spännande namn från ön.

LÄS MER: "Jag tog Arnór till IFK"

Stefan Hellberg var nyligen över och besökte Akranes som fostrat Arnór Sigurdsson och där tidigare IFK-stjärnan Stefan Thordarson är styrelsemedlem.

Nu är det klart att fyra isländska spelare kommer att dyka upp i Norrköping innan det är dags att stänga den allsvenska säsongen.

Först ut: Oliver Stefánsson, mittback och son till Stefan Thordarson. Född 2002.

Samt: Isak Bergman Jóhannesson, offensiv mittfältare. Född 2003.

– Det är många klubbar som är ute efter att de ska komma på provspel. Glädjande att de kommer till oss, fortsätter Stefan Hellberg som räknar med att kunna syna den isländska duon under tre dagar innan IFK Norrköping möter Kalmar FF borta.

IFK Norrköpings scout, Stig Torbjörnsen, har följt och haft ögonen på Akranesspelarna som var med och spelade upp klubben i förstadivisionen.

LÄS MER: "Affären säkrar platsen i toppen"

Längre fram är IFK:s förhoppning att kunna välkomna tillbaka Stefan Teitur Thordarson, 19, som var i Norrköping när Arnór Sigurdsson först dök upp.

Den gången ledde det inte till ett IFK-kontrakt för Thordarson.

19-åringen kommer från en stark säsong och svarade för tio mål från sin forwardsposition.

Tanken är att Thordarson ska ansluta till Östgötaporten samtidigt som klubbkompisen Steinar Thorsteinsson, 20, som kan spela både anfallare och mittfältare.

– Alla kommer från de egna ungdomsleden, berättar Stefan Hellberg som är imponerad av sättet Akranes arbetar på.

Den lilla staden med 7 000 invånare har, enligt Hellberg, producerat fram 37 professionella spelare.

– De tränar väldigt bra i tidig ålder. Arnór bodde 100 meter från idrottsplatsen. Inomhushallen är alltid öppen, det är ingen förstörelse. Den kan användas dygnet runt. De har gym och en bassäng. Allt kretsar kring fotbollen. Det är kvalificerade ledare och inte så stora grupper. Det är bra kompetens på tränarna. Någonstans är det mycket vad det handlar om.

– Sedan finns det en drivkraft att få hem spelarna som varit ute. Det bygger en bra kultur, menar Stefan Hellberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung