Hösten 2019 räddar Linköping Citys framtid

Blytung förlust mot Sylvia, men Linköping City har fortfarande chansen att nå superettan. Den fina höstformen har räddat föreningens framtid, anser Claes Nilsson.

28 oktober 2019 13:30

Under en av sommarens sista dagar tog jag cykeln till Linköping arena och såg Linköping City spela 0-0 mot Umeå. Det var en bra insats av hemmalaget som borde haft tre poäng och så här i efterhand kan man konstatera att City var precis i början på sin otroligt fina höstform som gjort att man nu slåss om en kvalplats till superettan. Under måndagskvällen kom första förlusten på evigheter vilket gör att Linköpingsklubben till att börja med måste vinna mot Nyköping på lördag för att ha en chans att nå andraplatsen. Det inte säkert att ens det räcker.

Ordföranden Tuncay Yuksel och managern Khalid Neshati står nästan alltid utanför omklädningsrummet och pratar före match, så också den här sensommardagen när jag parkerade cykeln. Jag såg trötta ögon och kände av en uppgivenhet efter sommarens många poängtapp och frågade:

"Orkar ni med en satsning till"?

Den alltid lika impulsive Khalid sa: "Självklart"! 

Den mer eftertänksamme Tuncay sa ingenting, men hans avmätta leende avslöjade en del. "Orkar jag verkligen med en säsong till"?

 

Möjligen är detta en överdrift, men jag vill hävda att hösten 2019 har räddat Linköping City som förening. Utan de sportsliga framgångarna på senare tid tror jag att klubbens två starka män haft svårt att mobilisera kraft för ännu ett år med snack om storsatsning och spel i superettan. Och vem skulle då tagit över? Alla de tunga och viktiga besluten inom föreningen har hamnat på ordförandens och managerns bord. Att två personer drar runt en klubb på division 1-nivå är inte hållbart i längden, än mindre hållbart skulle det vara om superettan blir verklighet. Därför kan anställningen av marknadschefen Mikael Larsson mycket väl vara Citys viktigaste värvning på länge, dessutom har fler personer knutits till både A- och U-lag. Bra där.

 

Jag är säker på att City står mycket nära en efterlängtad fotbollsboom på herrsidan i Linköping. Vägen dit kan bara nås med sportslig framgång, någon tradition har inte klubben att falla tillbaka på. Nu väntar en avgörande hemmamatch mot Nyköping nästa helg och sedan ett eventuellt kval där motståndarna kan vara allt från Gais och Öster till mer anonyma lag som Frej och Syrianska - bottenstriden i superettan är stenhård. 

Det är en chans som har öppnat sig, en motorväg in i svensk elitfotboll och in i alla presumtiva supportrars hjärta. Hänger City på tåget kan detta vara starten på det största som hänt i föreningens korta historia. 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Nilsson