Högerbackarna som drar till VM

Två högerbackar från Linköping, Philip och Filip, är redo för att åka över Atlanten. Målet för resan är VM-guld.

30 april 2019 17:32

På torsdagen är avfärden för Ledbergs Philip Fox och Linköping innebandys Filip Samuelsson till U19-VM i Halifax, Kanada.

– Det ska bli sjukt kul, måste är att vinna guld, säger Fox.

– Det ska bli fett roligt, instämmer Samuelsson.

Linköpingsgrabbarna är uppvuxna på var sin sida om stan, men innebandyvärlden är liten och de har redan hunnit spela tre år tillsammans. Det var i Ledbergs lag, från åttonde klass till ettan på gymnasiet.

Eftersom båda är högerback lär de inte få spela tillsammans på planen i U19-landslaget, men de är lagkompisar och viktiga VM-spelare, precis som ytterligare en Linköpingsgrabb, målvakten Thomas Crona i Rig Umeå.

Samlingen är på torsdagen och sedan går flyget till Toronto i Kanada via London på fredagen. Från Toronto tar sig landslaget till Halifax.

VM-turneringen spelas mellan 8 och 12 maj. Den är uppdelad i en A-del och en B-del och i A-VM gör åtta lag upp i två grupper. Sverige möter Tjeckien, Danmark och Slovakien och i den andra gruppen spelar Finland, Schweiz, Lettland och Norge.

Svåraste motståndare?

– Finland, de har ett sjukt bra lag som vi förlorat mot en gång i Finnkampen. Men vi har också slagit dem, säger Philip Fox.

Philip Fox och Filip Samuelsson har en liknande karriär, med en handfull spelade landskamper var. Fox har testat på allsvenskan med Åby i vinter och kvalade även till allsvenskan med Ledberg. Samuelsson fick spela i SM-slutspelet med Libk och har fått ett tvåårigt A-lagskontrakt efter det.

– Jättekul att Libk tror på mig, säger Samuelsson.

Philip Fox har ögonen på sig från Libk också, men vill inte säga vad som händer efter sommaren. Grabben tar studenten nu.

– Jag har all fokus på VM nu, allt annat tar vi senare, säger Fox.

Så här säger Philip om Filip:

– En skön kille som tar hand om alla. På planen är han bra på att ligga bra i försvar och han har snabba fötter.

Så här säger Filip om Philip:

– En skön kille som är omtänksam. På planen är han bra både i försvar och anfall. Oberäknelig och snabb.

Fox studerar natur och Samuelsson ekonomi. Men de vet inte riktigt vad de ska jobba med efter sommarens studenten från Fria läroverken i Mjärdevi.

Men på innebandyplanen vet de vad de vill, det är herrlandslaget som gäller.

– Jag vill bli så bra jag kan, säger Philip Fox.

– Jag vill bli en viktig del av Linköpings lag också, säger Filip Samuelsson.

Vad säger du om Fox i Libk nästa säsong?

– Klart att det skulle vara kul att ha honom i laget, vi har varit vänner länge. Men jag har ingen aning om hur det blir, säger Filip Samuelsson.

Philip och Filip

Namn: Philip Fox. Ålder: 18 år. Bor: Ekängen. Familj: Mamma, pappa, syster. Fritidsintresse: Hänga med kompisar. Innebandyklubb: Ledberg. Favoritlag: Arsenal.

Namn: Filip Samuelsson. Ålder: 18 år. Bor: Ekkällan. Familj: Mamma, pappa, bror. Fritidsintressen: Hänga med kompisar, basket. Innebandyklubb: Libk. Favoritlag: Libk.

Spelschema (lokala tider i Halifax): Sverige-Tjeckien, 8/5 16.00, Slovakien-Sverige, 9/5 16.00, Sverige-Danmark, 10/5 10.00, Semifinal, 11/5 13.00/16.00, Bronsmatch/final, 12/5 15.00/18.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa