Det har gått två och en halv vecka sedan Sissela Smiths olycka i ridhuset.

I lugn trav snubblade plötsligt hästen. Sissela flög av och hamnade under hästen och träffades i ansiktet av en hov.

– Jag trodde först att jag klarade mig när jag satt på knä. Det kom ganska mycket blod från näsan och att käken var sned. På vägen till akuten gjorde det mer ont, då förstod jag att det var något mer allvarligt, berättar Sissela.

Artikelbild

| Sissela Smith är uppe i sadeln efter den svåra smällen.

På sjukhuset konstaterades fem frakturer under svullnaden. Brutet näsben och frakturer på kindbenet.

Hon fick vänta en vecka på att svullnaderna skulle gå ned, om operationen behövdes.

Den planerade operationen i Linköping sköts upp.

– Det var för stor risk. De avstod operationen nu. Det var skönt. Det fanns 50 procents risk att förstöra synen, att jag skulle få dubbelseende. Det var mycket som stod på spel, om jag skulle kunna tävla mer i år.

Artikelbild

| Sissela Smith.

En operation hade inneburit att Sissela missat veckans stortävling Global Champion Tour på Stockholm Stadion.

– Jag hade väldigt ont första veckan. Konstant hög smärta. Jag kunde inte använda ögat, jag kunde inte äta och hade svårt att sova.

Efter fem-sex dagar började det lätta och blev bättre och bättre. Mindre medicin.

– Nu har jag inte ont. Det stramar lite i kinden. Näsan känns lite annorlunda.

Hon började rida igen i fredags och hoppade några småhinder på söndagen. Frakturerna är på väg att läka. Näsan är rak och fin. Svullnaderna har gått ned.

– Jag kan rida i Stockholm. Smärtan är ingen fara. Ansiktet läker ganska snabbt. Jag hade tur. Det hände så snabbt. Jag vet att det var en olyckshändelse. Det var maximal otur. Det är en stor häst och långt ner till backen. Jag är tacksam att jag alltid rider med hjälm. Annars hade jag inte funnits idag.

I Stockholm rider hon på egen risk.

– Om jag håller mig kvar på hästen är det ingen fara. Ramlar jag av måste jag hålla upp huvudet. Min magkänsla säger att jag litar på hästarna och jag har inte ont. Jag tar den risken. Jag vill inte lämna ifrån mig Stockholm.

Därefter ska hon ta det lite lugnt och avstår några tävlingar för att spara krafterna till Falsterbo Horse Show och låta det läka helt.

– Det är läkt till 85–90 procent. Det är som limmat porslin, det har inte riktigt torkat än, men det sitter ganska bra. Det är klart att om jag slår huvudet i backen är det risk att frakturerna går upp.

Det är tävlingsdags redan på torsdag. Sissela är en av två svenska U25-ryttare.

– Jag ska hoppa genom lite högre hinder här hemma, men det känns verkligen som det funkar. Jag har varit med om ganska hårda fall tidigare. Jag är inte rädd.

I våras missade hon Gothenburg Horse Show i Scandinavium för att hästen blev halt i Spanien. Nu vill hon absolut inte missa Stockholm Horse Week på Stadion.

– Det är största touren i världen, på en fantastisk arena när tävlingen äntligen kommer till Sverige. Jag har länge haft den som mål. Det är min dröm att få tävla i den miljön, att prova på det lite bland de allra bästa och bara njuta. Jag är jättetaggad. Det känns jättebra och hästarna känns jättefina, säger Sissela Smith.

I startfältet finns svenska stjärnor som Malin Baryard Johnsson, världstvåan Peder Fredricson och Henrik von Eckermann.

Från den här trakten kommer även Norsholms Fredrik Spetz, Åbys Viktor Melin, Marcus Westergren och Sissela Smith att vara med.

Prispengarna är gigantiska. Totalt kommer 9,3 miljoner kronor att delas ut under tävlingsdagarna (7,5 miljoner i GCT-hoppningen).