Hittade kampen och hjälten

Kamp tillsammans och en sylvass forward i Max Olsson längst fram. Efter tre raka segrar har Åtvidabergs FF nu plötsligt andrum i tabellen, skriver Jens Bollius efter 2–0 mot Oskarshamn.

7 juni 2019 21:39

Det var det enkla spelet som lyfte Åtvidabergs FF och höll klubben kvar i söderettan i höstas. Det var kampen, omställningarna och viljan att göra jobbet för varandra.

Just detta är det också som lyfter ÅFF nu. Nye tränaren Tor-Arne Fredheim har fått in en kampvilja i spelet, en sådan som han var känd som själv, och han har fått laget att lägga ned sig i jobbet som krävs när man ska spela en kontringsfotboll som bygger på snabbhet framåt.

Fredheim fick en mardrömsstart på sitt ÅFF-uppdrag när 1–0 blev 1–2 i första matchen och han fick lite huvudbry när ett lag han inte kände tappade färgen. Men han och laget lät sig inte nedslås. Före match berättade han att han och ÅFF bara varit ifrån varandra två av de inledande 15 dagarna och även om ettan är halvelit så är det förstås en dygnet runt-uppoffring att leda ett lag på den här nivån.

Effekten av ett jobb som alla lagt manken till har nu, efter 2–0 mot Oskarshamn, gett tre raka segrar efter Tvååker och betydligt mer andrum i tabellen.

Jag skrev tidigare att det behövs en "Hallingström" i ÅFF, en ledare på banan, och lite av de takterna tycker jag att Andreas Johansson, lagkaptenen, och Zev Taublieb, inhoppare som fick en halvlek, visade nu.

Jag fick se Daniel Hallingström på arenan för övrigt, men det var när han som åskådare var på väg in i omklädningsrummet för att gratulera till segern. Glad som en sol var han, den förre spelaren och tränaren och nu bara sponsorn.

Även Max Olsson, det unga nyförvärvet, tycker jag visade vägen. Det är sällan jag sett en "ensam" forward springa så mycket och så stridsvilligt som Olsson mot Oskarshamn. Dessutom visade han delikatesser, som att tunnla motståndare. Om han fortsätter så blir det svårt för de skadade tanksen Plakalo och Mustafa att ta tillbaka en plats där framme.

Med Max Olsson är ÅFF helt plötsligt inte bara ett bra lag, utan även ett spetsigt kampkollektiv.

I sin första hemmamatch från start vill jag påstå att det bevittnades ett präktigt genombrott på Kopparvallen. Det var stora ovationer när Olsson efter 80 minuter byttes ut med krampkänning.

Olsson kommer vi att få se mer av.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius