Hårt straff för Hästens back

Vita Hästens back Wilhelm Westlund blev avstängd totalt fyra matcher (varav en blir böter) för en tackling i lördags.

22 september 2015 12:52

Händelsen var i Smidjegrav Arena i Mora i lördags när Hästen föll mot Mora.

Efter slutsignalen kallade domaren Anders Sandahl in Vita Hästen till domarrummet för att kolla på en situation i efterhand.

Då var det Westlunds träff på en hemmaspelare som man i efterhand bedömde som en tackling mot huvudet.

– Vi förstod ingenting när de vill prata med oss. Vad menar ni?, tänkte vi. Som vi ser det kommer Mora-killen väldigt lågt, det är inte ens en tackling, säger Hästens tränare Mikael Johansson om händelsen.

Disciplinnämnden tyckte dock annorlunda och höll med domarteamet.

Beslutet blev alltså totalt fyra matchers avstängning, varav en omvandlas till böter på 3 000 kronor. Westlund var avstängd under utredning mot Sundsvall igår och får nu vila ytterligare två matcher innan han är spelklar igen.

Så här skriver Westlund själv i sitt yttrande i domen: "Jag har ingen avsikt att ”hoppa” in tacklingen, utan lyfter i samband med närkampen. Kraften drar mig uppåt, spelaren jag tacklar sträcker sig mot pucken precis i samma ögonblick och blir därför i så låg position. Som jag ser det en helt vanlig närkamp, som får ett olyckligt slut då han inte kan slutföra matchen. Det är ju alltid en stor risk att skada sig när man sträcker sig efter pucken på ett sådant sätt som han gör, han är ju tacklingsbar och utsätter sig för en risk när han agerar så. Jag ser att jag lyfter från isen, men jag hoppar inte utan av kraften när vi möts i närkampen lyfter jag, som ofta sker i den typ situation."

Disciplinnämnden håller med om att ett visst ansvar även faller på Moraspelaren, vilket lindrar straffet en aning enligt nämnden, men anser ändå att fyra matcher är rimligt. De skriver bland annat: "Nämnden finner vid en samlad bedömning att avstängningens längd ska bestämmas till en tid som motsvarar fyra matcher. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. HockeyAllsvenskan."

Vita Hästen har redan Morgan Hassel skadad och därmed ont om backar. Nu får man även klara sig utan Wilhelm Westlund de närmaste matcherna. Mikael Johansson tycker straffet är på tok för hårt.

– Det märkligt. De får jobba hårt i vinter om det här är värt fyra matcher. Det ska bli intressant att se andra avstängningar framöver, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!