Här är klubbarnas reaktioner på beslutet

"Vi har ställt in oss på det ett tag, även om beslutet var tvunget att fattas först", säger Sylvias tränare Rickard Johansson om en framflyttad säsong.

Svenska Fotbollförbundet presenterade under onsdagen hur man ser på serierna närmast under elitfotbollen. Division 1 skjuts upp med start 21 maj för att därefter spela hela säsongen.

Division 2 och 3 på herrsidan samt division 1 för damer skjuts upp med start i mitten på juni och kommer att spelas som enkelserier.

 

Sporten har pratat med några av de berörda klubbarna. Sylvias Rickard Johansson tycker att beslutet var väntat.

– Nu har vi något att förhålla oss till. Sedan vet vi att det kan skjutas upp ytterligare om läget förvärras i samhället. Men nu får vi jobba mot att man ska våga starta då, i så fall troligen utan publik, säger han.

Hur påverkar det ert upplägg inför säsongen?

– Just nu försöker vi ta en vecka i taget, vi hoppas att cupspelet (Lågenergihus cup) kan fortsätta. Då får vi tävlingsmomentet där. Om den inte spelar vidare får vi titta på en ny planering.

Den kan eventuellt också innehålla en träningsturnering med lokala lag.

För IFK:s damer väntar en enkelserie och start först i sommar. Ett beslut som tränaren Anna Eriksson inte tycker är bra.

– Det känns fruktansvärt tungt. Vi har känt att vi är på gång och vi har gjort allt för att klara av den här situationen. Jag tycker att man skulle ha tittat på att kunna spela ändå och kanske flyttat vissa matcher om det behövts. Men visst måste hälsan alltid gå först, säger hon.

Att bara avgöra säsongen med en halv serie är givetvis inte optimalt.

– Det är inte säkert att det bästa laget vinner, och hur förberedd är man då för elitettan när man måste kvala?

 

Armando Ibrakovic gör sin första säsong som tränare och huvudansvarig för Assyriska i division 2.

– Det är tråkigt. Vi har fått ihop ett spännande lag och jag är väldigt taggad för det här. Men fotbollen kommer på sista plats i ett sådant här läge, säger Ibrakovic.

– Vi kommer köra på som vanligt, det är ingen idé att förstöra det vi har byggt upp. Om det blir en enkelserie gäller det att vara med från början.

I division 3 finns många lokala lag. Daniel Helmesjö, tränare i Torstorp, känner att beskedet var tungt mentalt.

– Det är inte så jätteroligt för tillfället. Jag förstår beslutet, men jag har svårt att se hur man ska få en sådan serie rättvis. Skulle man spela enligt dagens spelschema skulle vi ha fyra av fem derbyn borta, säger Helmesjö som ser en normalt sett jämn division 3-serie nu bli ännu mer oviss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa