Gustafsson: "Glad att jag fick sparken"

Självkritiken finns där. Drivet att ta IFK Norrköping framåt har aldrig varit starkare. Jens Gustafsson, 41, ger sin syn på året och berättar varför 2020 kommer bli bättre.

"Vi kan ligga lite i bakvattnet inför 2020 tror jag är positivt för oss", säger Jens Gustafsson.

"Vi kan ligga lite i bakvattnet inför 2020 tror jag är positivt för oss", säger Jens Gustafsson.

Foto: KRISTER ANDERSSON

Fotboll2019-11-16 08:00

Vid ett av borden i den annars öde mixade zonen öppnar Jens Gustafsson upp sig om ett just avslutat 2019. I det ständigt pågående, uppkopplade och föränderliga jobbet är det inte semester bara för att spelarna går på ledighet.

Utvärderingen är viktig som måttstock och läxbok men som huvudansvarig är analysen annorlunda mot den som Stefan Hellberg och Maths Elfvendal gör. 

– Stefan och Maths jobbar mycket med det, men det är mest fakta. Siffror. Jag är mer upptagen av beslut som är fattade av mig. Vad konsekvenserna blir av dom och vad jag kan lära mig. 

Är du kritisk där?

– Absolut. Det tog lite för lång tid innan vi fick ihop ett fungerande kollektiv.

Vad kunde du gjort annorlunda?

– Jag hade säkert kunnat vara tydligare i spelsätt från början. Vi spelade 3-5-2 från början, det föll inte riktigt väl ut. Vi hamnade lite lågt med laget. Vi fick inte press på motståndarna som vi önskade. Det stämde inte fullt ut. Sedan tycker jag det finns anledning att kolla på individuell utveckling som i vissa fall gått väldigt bra och inte tillräckligt fort i andra delar. Vi kanske skulle gjort mer, på ett annorlunda sätt, säger IFK-managern.

På frågorna om det finns substans i Malmö FF-ryktena har Jens Gustafsson kategoriskt lagt locket på. 

– Det finns ingen anledning att kommentera. Jag trivs jättebra här. Jag tror att anledningen till de (ryktena) som kommit är det arbete som vi som förening gör. Vi ska vara stolta över att andra klubbar tittar på IFK Norrköpings sätt att driva föreningen.  

Vad som känns högst relevant i sammanhanget är att Malmö enligt uppgift vill sätta ett mer utpräglat arbetssätt som IFK varit ledande i de senaste åren.

– Till slut landar det i att vi alla behöver jobba med framtiden, med att utveckla unga spelare. Se unga spelare, se potentialen i dom och vara modiga i de besluten. Om det finns någon som är typ 28 och börjar bli hängig, då är det bättre att spela med den som är 18. Det är vår chans att också kunna mäta oss med klubbar som har starkare förutsättningar. Vi hade en målsättning internt att vi skulle vara en jobbig utmanare till klubbar med bättre förutsättningar än oss själva. Det tycker jag att vi var hela vägen in detta året med, fortsätter Gustafsson.

Kicken i Halmstad och nu eftertraktad?

– Det är jag glad för, att jag fick sparken. Det gör att jag är väldigt orädd i mitt sätt att agera. Hade jag inte fått sparken hade jag varit upptagen av andra tankar än vad jag är idag. Man ska komma ihåg när man pratar om IFK Norrköping och så som klubben beskrivs med spelare som utvecklas och en attraktiv fotboll, att det är inte en mans verk. Det är verkligen ett ledarteam som jobbar enormt hårt för att spelarna ska må bra. Det är det första. Och sen att vi bemöter spelarna och vägleder dom i sin karriär. Då blir kontentan ett bra lag. 

Varför blir 2020 ett bra år för IFK Norrköping?

– 2019 har vi ju inte direkt haft nytta av 2018. Att hamna på andraplats innebär att det helt plötsligt började skrivas om IFK Norrköping. Det vill vi gärna att det görs, det innebär att vi gjort bra resultat, men att vi kan ligga lite i bakvattnet inför 2020 tror jag är positivt för oss.

Du tar gärna det?

–Absolut. Djurgården kanske låg lite i bakvattnet inför denna säsong. Det är ganska många exempel som talar för att det är bättre. Sedan tror jag att vi kommer ha stor nytta av de här sakerna vi talat om. Det yngre spelarna som varit med under året kan tampas på ett bättre sätt.  

Hur tycker du klubben hanterade situationen med Simon Thern?

– Man kan inte rusta för sånt. Dels med hjälp av Dale (Reese) Ekvall (Daniel) och så vidare så fick Simon väldigt snabbt professionell hjälp. Jag tycker att vårt ansvar ligger i att vi går ut och berättar hur det står till. Och Simon i det här fallet som gör det. Vi är förebilder för andra människor som har den här känslan. Jag är övertygad om att Simon, som är den mediala person han är, kanske inte ger intryck av de här sakerna. Att han kan gå ut och berätta om det hjälper andra. Att hjälpa andra är ett ansvar som vi har som förening. På det sättet hanterade vi det bra, sedan finns det säkert saker vi borde gjort annorlunda men nu gjorde vi på det här sättet.

Så om Andreas Vaikla, för att ta ett exempel, kommer och berättar samma sak så...?

– ...vet vi alla fall hur vi ska hantera det. Och jag måste säga, hur övriga truppen tagit emot detta och låtit Simon ta den här vägen framåt har varit fantastisk.

Hur upplevde du avslutningen här ute på planen?

– Jag har fått skäll av Jens Magnusson (klubbdirektören) att vi två gånger på tre år har haft två guldfester här och ingen har varit vår. Jag har fått mycket skit, ha ha ha. 

Upplevde du det som hotfullt?

– Nej, det gjorde vi inte men det är klart att jag känner för dom som brukar komma till Östgötaporten och njuta av fotboll och hamnar bredvid någon som har en annan attityd mot vad de är vana vid, säger Jens Gustafsson. 

Under sommaren plockade IFK in både Maic Sema från Sundsvall och Christopher Telo som vände hem efter en motig tid i Molde. 

Det fanns en annan baktanke med nyförvärven utöver att de är kompetenta fotbollsspelare.

– Det fanns absolut en tanke att stärka Norrköpingsidentiteten. Det är otroligt viktigt och en framgångsfaktor. Vid de tillfällen vi får möjlighet till det så kommer vi göra det. Det är önskvärt från supportrar och sponsorer, säger Gustafsson.

Vad sätter du för betyg på Europaspelet?

–  Klart godkänt. Det har varit dåligt tidigare år. Vi har inte kunnat hantera Europaspel. Det är utmanande och utvecklande. Vi har kunnat hantera matchintensiteten på ett annat sätt. Vi har varit bättre förbereda på vad som krävs för var och en. Bättre på att förbereda oss helt enkelt. Sen tycker jag fortfarande att vi kunde tagit oss en omgång till. Vi skulle fått ett bättre resultat här hemma mot Beer Sheva (1–1). Det tycker jag vi förtjänar. Då hade vi kunnat göra en bättre bortamatch. Det finns mer att ta av. 

Utåt sätt känns det som samarbetet med Sylvia fungerar perfekt?

– Så är det. Vi har sett spelare som knappt spelade i division 2 som varit framträdande i division 1. De har gjort en fantastisk säsong. Spelat många matcher på ett sätt som utvecklar spelarna på ett sätt så de kan bli intressanta för IFK Norrköping. Det samarbetet är väldigt välfungerande. Det måste jag säga. 

Vad gör du nu? 

– Ser till att vi är bättre förbereda i fotbollsavdelningen inför 2020. Vi jobbar med hela spannet från A-lag ned till akademin för att förbättra vissa saker inför 2020. Överst på min dagordning är att se till att vi får ett slagkraftigt lag. Det har varit tuffare tidigare år, vill jag säga. Jag tycker att vi har en ganska bra sammansatt trupp. 

Du ser att Pontus Almqvist, Manasse Kusu och Isak Bergmann Jóhannesson kan vara med och konkurrera?

– Det här vill jag att vi förhåller oss till när vi förhåller oss till 2019. Ett år vi gick in i med Sead Haksabanovic som ett nyförvärv som skrevs upp rejält men inte spelade mycket under våren och kanske var ifrågasatt. Sedan var han bästa spelaren i allsvenskan i höst. Om någon hade sagt till mig i januari att Simon Thern hade psykisk ohälsa och att han skulle gå ut och hjälpa andra med det under hösten och om någon hade sagt till för mig ett år sedan att Jordan Larsson skulle vara skyttekung och säljas för stora pengar. Vi kan inte veta vad som händer försöker jag säga, men i och med att vi har investerat i de här unga spelarna så tror jag enormt hårt på dom. De har redan börjat tävla på allvar med spelarna i truppen på ett bra sätt. Får de ett halvår till, vilket det är kvar till allsvenska starten, så tror jag de kommer vara med i allra högsta grad, säger Jens Gustafsson.

Att Simon Thern gick och berättade om sin ångest fick stora rubriker.
Att Simon Thern gick och berättade om sin ångest fick stora rubriker.
Jens Gustafsson

Född: 15 oktober 1978 i Helsingborg.

I IFK Norrköping: Tog över efter Janne Andersson våren 2016.

Klubbar som spelare: IK Brage, Högaborg, Falkenbergs FF. 

Klubbar som tränare: Halmstad U, Halmstad A, AIK (assisterande till Andreas Alm), IFK Norrköping. 

Allsvenska placeringar med IFK: 2016: Trea. 2017: Sexa. 2018: Tvåa. 2019: Femma. 

IFK-kontrakt: till och med 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!