Det finns förluster som är riktigt tunga och svårsmälta. För Norrköping Dolphins blev kvartsfinalserien en sån. Precis som i hemmamatchen i söndags tappade laget en klar ledning även i Täljehallen. Trots nio poängs ledning med två minuter kvar vann Telge med – just det – en poäng igen...

Tack och adjö för Dolphins, men hatten av för hur de tog kampen. Till slut blev förra Dolphinsspelaren Deanna Weaver skillnaden mellan lagen.

Ett misslyckande?

Inte alls.

Sen senaste SM-guldet, 2013, har Dolphinsdamerna fått nöja sig med att finnas en bit bakom landets ledande dambasketklubbar i Luleå och Umeå.

En fjärdeplats i ligan var bättre än vad åtminstone jag, och troligen det stora flertalet, trott och tippat på förhand. Säsongen har gått i vågor med en bra inledning på ligan följt av en rejäl dipp med fem raka förluster innan laget strax före jul hittade rätt igen. Det blev sju vinster i rad innan en tung skada ändrade på förutsättningarna ganska dramatiskt.

Importen från Australien, Geraldine McCorkell, drabbades av knäbesvär och har sen dess inte varit med. På de sju matcherna med Geraldine vid sidan har Dolphins förlorat sex.

Artikelbild

Sofia Pelander och Shaylen Burnett har fått dra tunga lass, gjort det bra långa stunder men utan mångsidiga guarden från Melbourne har det blivit för jobbigt i längden.

Med en skadefri Geraldine är jag ganska övertygad om att Dolphins hade slagit ut Telge och nått semifinal.

Artikelbild

| Coachen Jurgita Kausaite var stolt trots förlusten.

Coachen Jurgita Kausaite ska hyllas för sitt sätt att leda laget där hon präntat in positiva bitar hos varje individ. Hon ser möjligheter i varje match och i varje spelare. 48-åriga Jurgita är klubbens första kvinnliga elitcoach. Det var förstås på tiden, och överlag tror jag tjejerna har mått bra av den förändring Jurgita har skapat med "snabb attraktiv" basket. Litauiskan är välmeriterad, både som spelare och ledare, och blev nyligen utsedd till årets coach i ligan – framröstad av coacher, lagkaptener och representanter från media. Välförtjänt.

Dolphins har utvecklats som lag under hennes första säsong. De senaste åren har man oftast varit helt utan chans mot topplagen. Nu har man skakat om dessa och till och med vunnit.

Artikelbild

| Shaylen Burnett.

Framtiden då?

Jurgita har två år kvar på kontraktet. Bra det. Kontinuitet är alltid att föredra. Målet var inte att vinna guld direkt utan bygga på sikt. "Stress ger inga bra resultat", som hon själv sagt i en intervju med Sporten.

Artikelbild

| Sofia Pelander.

Shaylen Burnett har gjort mest poäng, tagit flest returer och svarat för flest assist i snitt per match. Amerikanskan har även bäst effektivitet av "Delfinerna". Hon blir viktig att försöka behålla.

Sofia Pelander vill testa lyckan utomlands. Det avslöjade vi redan vid nyår. Hon är så pass bra att hon ska ta chansen men ger ett tomrum i Stadium Arena, både som person och nyckelspelare.

Mest oroande är ändå klubbens ekonomi där budgeten för både herr- och damlaget minskat så gott som inför varje år. Ordförande Mattias Ottosson har redan hintat om att svångremmen dras åt ytterligare. Till slut spricker allt på en gång. En svår balansgång det där.