Titta på den stora grafiken härintill.

Den säger det mesta.

Om de tunga tappen – och den tuffa verklighet som LFC befinner sig i i en alltmer global och professionell fotbollsvärld där pengarna ökar och storklubbarna tar vad de vill ha. Även på damsidan.

Artikelbild

Från det lag som spelade hem guldet hösten 2016 är det bara en spelare kvar från startelvan: mittbacken och lagkaptenen Janni Arnth. Lägg därtill att Emma Lennartsson och Tove Almqvist spelade mer eller mindre regelbundet och att reservmålvakten Matilda Haglund var skadad, men fanns med i truppen.

I övrigt är det nytt.

– Den ekonomiska verkligheten är som den är. Lönemässigt kan vi inte konkurrera med hur det ser ut i Tyskland, England och Frankrike. Vi gör mycket som är bra redan nu, men måste göra det ännu bättre. Ta hand om spelarna på ett ännu bättre sätt.

– Nu har jag tre år här och det är klart att jag inte fortsatt vill ha en sådan omsättning på spelare. Då är det svårt att bygga något långsiktigt, säger Marcus Walfridson.

Redan efter Champions league-förlusten mot Manchester City sa han:

– Man måste ställa in sig på att gapet knappast kommer att minska gentemot de större ligorna. Vi måste göra det vi kan med våra små resurser. Om fem–tio år är jag rädd att det ser ut som på herrsidan.

Sedan guldet 2016 har Pernille Harder, Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson, Jessica Samuelsson, Claudia Neto och Kristine Minde försvunnit till nya äventyr i större klubbar utomlands. Martin Sjögren, tränaren, blev förbundskapten i Norge. Och ersättaren Kim Björkegren hamnade i Kina.

Jämfört med 2016 finns sexton nya spelare med när LFC på söndag startar jakten på ännu ett SM-guld. Janni Arnth var med om en liknande omsättning med danska Fortuna Hjörring för några år sedan.

Hon säger:

– Det är så som fotbollsvärlden ser ut just nu. Ser man det positivt blir det en ny dynamik med nya spelare och nya möjligheter. Men det är klart att det kommer att ta tid att utveckla den potential som finns. Där får man ha lite tålamod. Men jag tycker också det är kul att ta nya vägar och inte riskera att fastna i gamla vanor och mönster. Det ger ny energi.

Vi sänder premiären på corren.se och klackspark.com. Matchstart 15.30, vår sändning drar igång 15.20.