DMK har hamnat på bänken i Prag

Tränarbytet har påverkat David Moberg Karlsson. Negativt. "Det är tufft men jag kan hantera det bättre nu än i England", säger DMK.

David Moberg Karlsson.

David Moberg Karlsson.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2019-09-13 13:00

Om första tiden i Prag flöt i medvind går det desto motigare för David Moberg Karlsson för tillfället.

25-åringen som lämnade IFK Norrköping för den tjeckiska storklubben i november förra året fick förtroendet med en gång av managern Michal Hornak.

Även om det var en omställning så hittade Moberg Karlsson rätt på planen

Bland annat producerade Sparta-förvärvet tre mål och fyra assist på nio starter och fansen tog till sig den vänsterfotade svensken med det fina steget.

Andra året har inte varit lika roligt. 

Michal Hornak som plockade in DMK fick kicken.

Den nye tränaren Vaclav Jilek tycker inte att "Pekings" före detta stjärna är en man för startelvan och satsar hellre på Srdjan Plavsic.

–  Han (Plavsic) är löpstarkare, säger DMK om sin serbiske konkurrent.  

Vadå: Löpstarkare än vad du är?  

– Ja, som i löpmeter. Han är inte lika snabb kanske men är det något de kan här så är det att löpa och det klarar den här killen, fortsätter Moberg Karlsson.

Det är inte ett superglassigt proffsliv under Jileks ledarskap. Den tidigare IFK-stjärnan berättar om stenhårda träningar mellan matcherna.

– Det är svårt att veta om det är försäsong eller inte, skrattar David som inte låter sig nedslås av att tvingas nöta bänk.

Just nu är det en pressad huvudstadsklubb som inte alls lyckats infria förväntningarna. Sjua i ligan, hela nio poäng efter rivalen Slavia Prag är en rejäl missräkning.

Och uttåget mot Trabzonspor (4–3 sammanlagt) i Europa League lugnade inte de hårt prövade Sparta-anhängarna.

–  De är inte nöjda. Om man tycker att det gnälls i Norrköping när det går dåligt så ska du veta hur det låter här...

Hur mår du? 

–  Sett till att jag inte får spela så har det självklart varit bättre, svarar DMK. 

96 minuter har det blivit i ligan så här långt och en utveckling som han inte såg efter den fina starten han fick i klubben.

–  Jag ska inte måla upp mig som Maradona, men jag gjorde mig ett namn förra året eller var i alla fall på god väg att göra det. Det kommer ju med förtroende, jag var inte superbra i början och det var jag inte i IFK heller men när man får spela så lossnar det. Det är så det fungerar. Kolla med Jordan (Larsson) och Sead (Haksabanovic).

Det låter som du har bar koll på IFK? 

– Ja, jag följer så mycket jag kan och försöker hänga med i allsvenskan. Jag pratar mycket med Kalle Holmberg.

David Moberg Karlsson har tidigare stött på hur snabbt det kan svänga i livet som utlandsproffs. Under året i Sunderland blev det tvära kast för hans egen del när Paolo Di Canio tvingades lämna.

– Poyet (Gustavo) tog över och han gillade inte mig. Det är tufft men jag kan hantera det bättre än i England. Det är bara köra på. Jag tappar inte i fysik när vi kör så hårt snom vi gör. Det är bara att se till att vara redo. 

I våras hämtade Sparta Prag in sitt andra namn från allsvenskan när klubben betalade Malmö FF 15 miljoner för Andreas Vindheim. 

Han fick ingen rolig start i nya klubben.

– Det blev nog en chock att ställa om för honom med. Det var in i den tuffa träningen och Andreas drog låret men är tillbaka nu. Det är skönt att ha någon att prata svenska med och vi fungerar bra tillsammans, säger David Moberg Karlsson.

David Moberg Karlsson nöter bänk i Tjeckien.
David Moberg Karlsson nöter bänk i Tjeckien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!