Han skrattar gott över telefonen. Att många av vännerna hoppas han ska släppa in ett antal bollar i den 24:e allsvenska omgången tar han med ro.

– Det här ska bara bli kul. Det blir, om jag minns rätt, första gången jag lirar mot Norrköping sen jag lämnade IFK och Sylvia, säger Lukas inför lördagens viktiga match på "ombyggnadsarenan" Studenternas IP.

25-åringen har mest fått sitta vid sidan sen Sirius gick upp i allsvenskan förra året. Den här säsongen var han utlånad till norska Mjöndalen, men blev hemkallad i somras och har nu vaktat Sirius mål de senaste åtta matcherna.

Artikelbild

| Lukas Jonsson.

– Konkurrensen har väl inte varit mördande sen jag kom tillbaka men självklart kul att få lira matcher. Jag börjar komma in i det ordentligt, tycker själv att det varit stor skillnad på mitt spel de senaste tre-fyra matcherna jämfört med innan. Samma gäller för hela laget, säger Lukas.

Vad är orsaken till förbättringen?

– Vi har lärt känna varandra mer och mer och kunnat spela med samma backlinje. Det blir stabilare med kontinuitet.

LÄS MER: Så ska IFK hantera täta schemat

LÄS MER: Nyman åker tillbaka till Tyskland

Gotlänningen kom till IFK Norrköpings ungdomsverksamhet 2008, hann sen med spel i Lindö och Assyriska innan det blev två framgångsrika säsonger i Sylvia (2013–14).

Trots snart fyra år i Uppsala finns kontakten med Norrköping kvar.

– Jag har flera kompisar där, de lär heja på motståndarna den här gången. Jag känner även ett antal spelare i IFK, som Mitov Nilsson och "Alle" (Alexander Fransson). Sen är ju Stefan Hellberg och Jonas Hellberg kvar som ledare. När IFK var här med U 21-laget för någon vecka sen var det många jag hälsade på, berättar Lukas.

På lördagen ställs han alltså mot flera välkända ansikten i bortalaget, som inget hellre vill än att överlista honom mellan stolparna.

– Visst blir det lite speciellt, men samtidigt måste man försöka se det som en vanlig match.

Han räknar med en tuff uppgift mot serietvåan.

– IFK har ett bra lag, jag har följt dem ganska mycket under säsongen. Ett lag som jagar guld, men det gjorde Hammarby också när vi mötte dem nyligen och då tog vi poäng. Vår form pekar uppåt och försvarsspelet sitter allt bättre, säger Lukas.

Vem gäller det att se upp med mest i IFK?

– Kalle har sett het ut senaste matcherna, Moberg Karlsson är inte heller så pjåkig. Jaha, är Kalle avstängd, men då har de Jakobsen att stoppa in. De har många alternativ och det kan nog blåsa lite runt kassen på lördag, men det är bara kul.

Utanför planen har det inte varit lika roligt. För en dryg vecka sen blev Lukas bil stulen. En trotjänare från 1991.

– Ingen vet nåt, och det ska nog mycket till för att jag ska få tillbaka den. Tyvärr. En gammal fin Golf med "vinge", lite cool. Men det är trots allt bara en bil, säger Lukas, som får nöja sig med cykel ett tag framöver.

Om han är ute och cyklar även när hans förra klubb kommer på besök återstår att se.