Förlorade år efter IFK:s alla ändringar

Jonny Haag är positiv men förvånad över IFK Norrköpings nysatsning på flickfotboll. "Det känns som klubben från början tagit sig an damerna av andra skäl än ett genuint intresse".

5 januari 2019 08:01

Jonny Haag har under många år jobbat som instruktör för riksfotbollsgymnasiet. Han var också ledare för IFK Norrköping dams U-lagsfotboll innan IFK-damerna klev in i huvudföreningen i fjol.

Flickspelarna bakom A-laget var lovande.

Tog sig till semifinal i Gothia Cup och kom trea 2016.

Kom fyra i sin åldersgrupp i SM samma år.

Trea året efter.

Men sedan klev Jonny av på grund av hälsoskäl.

Samtidigt skulle IFK Norrköping Dam kliva in i herrföreningen.

– Nu är de spridda lite för vinden runtomkring. Jag tror att det var Borgeby som slog ut Jitex i kvalet till elitettan i höstas som var ett av de lag vi mötte i Gothia Cup. Flera av de tjejerna vi mötte spelade där, konstaterar Haag.

– Jag tycker det är trist att en stad av Norrköpings storlek inte kan ha ett lag på elitettanivå. Visst försvinner talanger till Linköping, det får vi leva med. Men ser man till distriktslagsverksamheten och föreningarna borde det räcka till för det.

IFK Norrköpings olika flicklag skingrades för vinden i samband med att ett separat IFK Norrköping dam blev ett med herrfotbollen. De flesta av de yngsta spelarna hamnade i Waria. U-laget som Haag tränade spelade bakom A-truppen i fjol. Men serien för tjejerna bakom IFK:s A-lag hamnade i, var av låg kvalitet. Flera spelare droppade av och IFK tvingades låna in från andra klubbar för att fullfölja säsongen.

Idag lider IFK Norrköpings damlag av spelarbrist, när några av de bästa klivit uppåt i seriesystemet efter säsongen.

Andra funderar på framtiden.

Samtidigt berättade IFK Norrköpings sportchef Ingela "Gluggen" Andersson i torsdagens NT att IFK Norrköping ska starta upp en ny flickverksamhet.

– Det kan tyckas konstigt att man gör sig av med en ungdomsverksamhet för att senare starta om den igen. Det känns som klubben från början har tagit sig an damerna av andra skäl än ett genuint intresse. Det var mer andra skäl som att visa inför sponsorer och politiker för att få stöd hos kommunen för att få bygga en dome, säger Jonny Haag.

Att U-laget skingrades och mer eller mindre hamnade i skuggan av A-truppen i jakt på en kvalplats mot Jitex beklagar Haag.

– Han (Anders Gahnström) var inte så mycket utbildningstränare utan ville ha mer kraft, fysik och färdiga spelare. I princip så har IFK tappat två år genom att U-laget skingrades.

Idag har hälsoläget blivit bättre för Haag som är tillbaka som utvecklingstränare i division 2-klubben Smedby. En lite lindrigare roll där klubben kan utnyttja hans kompetens.

I helgen gick ett av damernas lag till final i klubbens egna ICA-cup där de föll mot svenska futsalmästarna Falcao FC.

Han är noga med att betona vikten av att som ledare förklara för spelarna deras roller i gruppen.

– Jag har aldrig köpt den här grejen med så kallad inkilning eller nollning. Då du på grund av din ålder ska utstå dumheter från andra spelare.

– Det blir naturligt så att yngre spelare kanske inte blir så välkomnade utan ses ofta som konkurrenter av de äldre spelarna. Så var det i IFK herr innan Janne Andersson och Andreas Johansson, ändrade kulturen. Jag hade många ungdomsspelare under min tid i gymnasiet som fick det svårt. Det är tufft nog för en ung spelare att kliva upp i en A-trupp, att dessutom få skit för det också kan bryta ned den bäste, säger Jonny Haag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle