Sverige gjorde sitt bästa mästerskap hittills på damsidan i sommarens basket-EM. Trots det väljer Svenska basketförbundet att inte förlänga kontraktet med förbundskaptenen Francois Gomez.

"Francois ska ha ett stort tack för att ha lett oss till den bästa placeringen någonsin i ett mästerskap och nått de resultatmål vi hade satt upp. Vi bedömer dock att för att klara de stora utmaningarna framför oss och ta nästa steg med detta härliga lag behöver vi göra förändringar", säger ordförande Mats Carlson i ett pressmeddelande.

Till SVT Sport säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo att spelarna har varit involverade i beslutet men att det i grunden varit ett styrelsebeslut.

Vi har ingen ersättare klar, men vi har en lista på namn som vi jobbar efter. Det är ett helt annat jobb nu, än vad det var för 4-5 år sedan. Det är mindre tid med spelarna och till förberedelse, säger Joulamo till SVT Sport.

Förutom sjätteplatsen vid sommarens EM-turnering tog Sverige även en plats i det kommande OS-kvalet under Gomez ledning.