Fioretos vill uppåt igen

Att sitta med ett lukrativt kontrakt utan att få speltid var inget för Alexander Fioretos. Då spelar han hellre och tjänar mindre pengar. Därför har han nu kommit till Linköping City.

5 april 2019 07:00

– Jag spelar inte för pengarna, nu vill jag hitta glädjen igen. Man måste tänka efter vad det är som betyder någonting, både som människa och fotbollsspelare, säger 24-åringen.

Alexander Fioretos är inte gammal, men har hunnit med mycket. Han säger själv att han tränat varje dag i 17-18 års tid.

– Då har man gett avkall på rätt mycket som ens kompisar har kunnat göra, säger han.

Lundapågen värvades som 16-åring till Helsingborgs IF och stannade där i tre och ett halvt år innan det bar ut i världen. Spel i grekiska ligan, danska ligan och rumänska ligan. Äventyret som alla pojkar drömmer om. Särskilt stort var det att få spela i sitt andra hemland Grekland, pappa är grek.

– Bästa minnet är när jag spelade mot Olympiakos inför 35 000 åskådare i Aten. Ett lag jag sett varje år under uppväxten. Nu fick jag göra debut där med Kalloni, och mötte Jimmy Durmaz. Vi förlorade stort, men ett bra minne ändå, berättar Alexander.

En dröm kan det vara att vara utlandsproffs, men det kan lätt förvandlas till en mardröm. I rumänska Gazmetan blev skåningen utköpt i förtid och vände hem till Lund och Torn i ettan.

– Jag var så less på fotboll förra året. Det är inte roligt att sitta på bänken med bristande speltid, säger 24-åringen.

Tid kan dock läka en del sår och nu är det ett nytt år och en ny säsong. Det betyder en nystart i fotbollen för Alexander Fioretos. Det fanns olika alternativ och Fioretos valde Linköping City. Han har skrivit ett kontrakt på ett år med klubben, till att börja med.

– Jag fick en bra bild direkt. Klubben har höga ambitioner och vill upp, och det vill jag också.

Hur har det varit hittills?

– Det har varit fantastiskt bra, nu njuter jag av att gå och träna varje dag. Kvalitén på våra spelare bra, vi har en ambitiös grupp och allt känns väldigt professionellt.

Fioretos beskriver sin roll som en central mittfältare och han har startat samtliga matcher sedan i mitten av februari.

– Vi spelar en fin direkt fotboll med mycket fart. Vi vill återerövra bollen och sätta press på motståndarlaget.

Alexander Fioretos är språkkunnig och fungerar ibland som tolk åt managern Melke Alan. Fioretos ser sig som rutinerad, både på och utanför planen.

– Jag vill ta ansvar och vara i City så som Erik Edman och Mattias Lindström var mot mig när jag kom till HIF, säger mittfältaren.

Det kan låta kaxigt att på förhand ha målsättningen att avancera en division.

– Men jag skäms inte för att säga det. Målet är att gå upp, säger Alexander Fioretos.

Fakta

Linköping City

In: Erik van Leest och Bilel Bensala, målvakter, Jakob Andersson, Almir dos Santos, Moshtaq Ahmad, Alexander Fioretos, Wellinton Gigante, Staffan Hedbäck, Adam Larsson, Boris Pantaleev, Carlo Yaël.

Ut: Marcus Ytter, Sebastian Starkenberg, Christoffer Forsell, Kyle Knotek, Dominique Furness, Esat Jashari, Michael Uwezu, Felipe Reidler Morais, Simon Bandh, Erik Olofsson, Michael Saglanoglu, Ilir Terbunja, Ivan Bukenya, Gibson Bardsley.

Placering i fjol: Nia i norrettan.

Premiären, lördag 6 april: Rynninge–Akropolis, Karlstad BK–Vasalund, Karlslund–Sylvia. Söndag 7 april: Linköping City–Boden, Carlstad United–Forward, Sandviken–Sollentuna, Nyköpings Bis–Gefle, Team TG–Umeå FC.

Alexander Fioretos

Ålder: 24 år.

Bor: Lägenheter i Linköping och Lund.

Familj: Mamma, pappa, tre systrar.

Yrke: Fotbollsspelare.

Fritidsintressen: Musik, kläder.

Förebild: Zinedine Zidane.

Drömresemål: Maldiverna.

Blir glad av: När människor i min närhet mår bra.

Blir irriterad på: Orättvisor.

Lyssnar på: Svensk hiphop.

Bästa tv-program: Mästerkocken.

Favoritlag: Real Madrid.

Fotbollsklubbar: Lunds BK, Helsingborgs IF, Atromitos och Kalloni, Grekland, Helsingör, Danmark, Gazmetan, Rumänien, Torn, Linköping City.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa