Bara ett par skyltar vid vägen, anser ortsborna hos en liten kommun som haft ambition om att skapa något stort av ingenting.

Det är svårt att slå Vita Hästen ur huvudet när man läser om det i Smålandsposten.

Nej, Vita Hästen erövrade inte någonting och Tingsrydsborna kan fortsätta vara kritiska till kommunsatsningen. Något som egentligen bara kommit till för att det finns många hästuppfödare och travtränare i regionen. Så man satte upp en skylt.

Artikelbild

De kan vara fortsatt stolta över sitt hockeylag, som haft en förtvivlat svår start på hockeyallsvenskan, men hittat tillbaka.

Lösningen?

Kicka tränaren.

I det här fallet var det Per Ljusteräng som tappat omklädningsrummet efter tio omgångar.

Artikelbild

Larry Pilut som inte ansågs ha de rätta och hårda nyporna, klev in tillsammans med Richard Melkersson, och vips så blev det succé. Han är en spelarnas coach som lyft laget och tron på vad man gör. Nåja, det är inte hela sanningen. Klassmålvakten Tex Williamsson kom tillbaka från skada vilket också ökade tryggheten.

Så har Tingsryd klättrat samtidigt som Hästen har sjunkit.

Det finns viktiga nyansskillnader mellan lagen.

Jag tror inte att Tingsryd, någonsin (?) haft en måltorka på nio perioder som motsvarar tre timmars spel.

När Hästen dessutom bara har ett poängsnitt på 0,857 poäng per match och måste upp på 1,95 under resten av serien förstår man att en sådan mirakelvändning är mer än sällsynt.

Inte i den här gruppen, under rådande former.

En fantasi.

Något måste göras för Vita Hästen. Det räcker inte med att värva spelare, inte ens sparka tränare, ordförande eller avsätta speakers på matcharrangemang.

Jag vet att man gör så i ishockey.

Det krävs någon med tid och tanke som kan bygga ett spel som gruppen tror på och kan utföra det till en kvalserie i vår. Det krävs människor som är ödmjuka, pragmatiska och kan ta råd av andra istället för att slå fast saker och skapa låsningar.

Det är riktigt sällsynt.

Svensk ishockey liknar allt mer ett bemanningsföretag där huvuden byts och några snabba spelarvärvningar när det kärvar. Bristen på tränare med långsiktig strategi är uppenbar. För det ingår inte i de korta anställningsförhållandena.

Här finns ingen Janne Andersson, Stefan Hellberg eller Arséne Wenger.

Det finns nästan bara ambulanstränare kvar som räddar akutsituationer, när alla andra långsamt fasats ut. Knappast någon som botar och förebygger en sjuk patient med rådande symptom som Vita Hästen har.

Det är i stort sett bara spelarna som kan avgöra klubbens framtid nu.

Och pulsen är svag.

Har Hästen någon Larry Pilut?