Finländsk ilska efter silvret: "Justitiemord"

Finland satte VM-guldjublet i halsen sedan Petra Nieminens 2–1-mål i förlängningen blivit bortdömt.

I stället vann USA efter straffläggning – stornationens femte raka VM-guld.

Om vi har fått rätt information, så är det ett justitiemord. De tog VM-guldet ifrån oss, säger Finlands förbundskapten Pasi Mustonen enligt Hufvudstadsbladet.

14 april 2019 22:31

Bisarra scener utspelade sig i finalen av damernas ishockey-VM i Esbo, Finland.

11.33 in i den fjärde perioden jublade Finlands spelare, tränare och hemmapublik tillsammans sedan Petra Nieminen tryckt dit 2–1 för Finland. Men guldjublet tystnade sedan domarteamet, efter ungefär tio minuters överläggning, dömt bort målet efter videogranskning.

Jag trodde aldrig att jag skulle vara på ett VM där ingen verkar veta vad som gäller och det fattas beslut som inte baseras på regelboken, säger Pasi Mustonen enligt Hufvudstadsbladet och tillägger att Finland ska utreda möjligheten att lämna in en protest.
Det är rätt sannolikt att man inte kan protestera om matchen är slutspelad.

Heroisk insats

De finländska spelarna – som kastat hjälmar, handskar och klubbor i vild glädje – behövde skifta om till matchfokus igen.

Jag tycker att det är fel för det var verkligen mål. Jag tycker att det är dåligt av domarna., säger den fiska backen Ronja Savolainen till SVT.

Värdnationen Finland, som skrällt sig till final efter att ha slagit ut Kanada i semifinalen hade redan stått för en heroisk insats mot stornationen USA. Linköpingsforwarden Susanna Tapani tog matchen till förlängning med sitt 1–1-mål 18.29 in i andra perioden, efter att Annie Pankowski gett USA ledningen några minuter tidigare.

"Stolta över varandra"

Förlängningen blev sedan mållös efter det bortdömda målet och VM-finalen, som var Finlands första någonsin, avgjordes på straffar. Där var amerikanskorna kyligast efter några svaga finländska straffar och Pankowski avgjorde.

Oavsett hur det gick så är vi ändå stolta över varandra. Men såklart blir man lite ledsen för jag tycker att guldmedaljen tillhör oss, säger Ronja Savolainen.

USA tog i och med segern sitt nionde VM-guld, varav det femte i rad. Men glädjescenerna var inte så stora.

"En konstig känsla"

Såg ni att USA var besvikna över ett VM-guld? De visste att det här blev fel. De var ledsna och hade nyss vunnit VM-guld, säger Pasi Mustonen, som betonar att han är stolt över sitt lag.
Det är en konstig känsla. Jag hade aldrig trott att jag skulle stå här efter en VM-final och vara besviken. Vi firade ett guld och det hade varit en gigantisk överraskning i klass med USA:s OS-guld 1980. Sedan rycker de bort det. Det är unikt att något sådant kan hända.

Finland, som spelat 18 raka bronsmatcher sedan turneringsstarten 1990, tog ett historiskt silver.

Det som har hänt har hänt nu får vi ändå vara stolta över det vi har gjort. Det är ändå historia så det är vi stolta över, säger Ronja Savolainen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Hjorter/TT, Martin Yngve/TT