Felix knackar på blågula dörren

Ett EM med två Norrköpingsspelare? "Klart att man siktar på att ta sig in i truppen. Jättehäftigt med EM på hemmaplan", säger Felix Claar.

Alingsås Felix Claar är på väg att bli ett etablerat landslagsnamn. I helgens finns han med i truppen som möter Island på fredag och söndag.

Alingsås Felix Claar är på väg att bli ett etablerat landslagsnamn. I helgens finns han med i truppen som möter Island på fredag och söndag.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2019-10-24 07:00

Naisfostrade Jesper Nielsen är etablerad sedan flera år i landslaget, även om han står över veckans landslagsläger av familjeskäl.

På väg in är nästa Norrköpingskille – Felix Claar.

I helgen finns den NHK-fostrade mittnian som ett alternativ tillsammans med Jim Gottfridsson och Linus Arnesson.

Det blir hans sjätte och sjunde landskamp i dubbelmötet med Island.

De två senaste var i Japan. Ett helt annorlunda motstånd än vad som väntar i helgen.

– Det är klart att de spelade en annorlunda handboll än vad Island gör. Det är en annan nivå, säger Claar som matchats in efter hand för att bli ett etablerat framtidsalternativ på positionen av Kristján Andrésson.

Felix flyttade från Norrköping som 16-åring för att gå på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg –  precis som Jesper Nielsen. Redan då värvades han av elitserielaget Alingsås som trodde på honom från start och han fick tidigt A-lagskontrakt. Där har det blivit spel i Champions League och Claar är idag veteran i handbollsligans topplag. Trots att han bara är 22.

Claar förlängde kontraktet över den här säsongen – även om det fanns intresse utifrån.

– Ska jag flytta måste allt kännas rätt. Jag har det så bra i Alingsås så det finns ingen anledning att förhasta sig.

I vårens slutspel låg vägen öppen till ännu ett SM-guld efter att Alingsås oväntat enkelt manövrerat ut storfavoriten Kristianstad. Men i finalen tappade Alingsås matchbollen och föll i den sista avgörande matchen mot Sävehof.

En skräll som sved.

– Det var nog den tyngsta finalförlusten av alla på sättet som det avgjordes. Men nu är det ny säsong och nya möjligheter. Det känns som att det finns fler lag som kan blanda sig i. Vi har svajat lite upp och ned men ligger tvåa med två förluster på nio matcher, konstaterar Felix Claar.

De blågula uttagningarna läkte slutspelssåren. Nu har några dagar gått på det läger som ligger till grund när EM-truppen senare ska tas ut.

Är det svårare att kliva in som mittnia i landslaget, än andra positioner, när spelet ska styras därifrån?

– Jag skulle nog säga att det är enklare att spela här. Här är spelarna så individuellt duktiga så att komma till lägen är lättare här än vad det kanske kan vara i ett klubblag, säger Felix Claar.

Landslagslägret är inne på tredje dagen när spelarna tar emot pressen. De tv-sända matcherna avgörs på fredag samt söndag, i Karlskrona och Kristianstad.

– Vi har någon aktivitet inplanerad i veckan. Jag vet inte vad men något roligt ska vi göra utanför handbollsplanen, säger Claar. 

Karta: Brinova Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!