Experten: "De borde få ut mer av laget"

En dryg tredjedel kvar av allsvenskan – och det är ovisst värre i toppstriden. ”Pressen är störst på Rosengård”, säger Frida Östberg.

22 augusti 2019 11:00

SVT-experten, med mångårigt förflutet i landslaget och även två säsonger i Linköping, gillar det hon ser av den damallsvenska fotbollen så här långt.

– Fantastiskt roligt att det är så jämnt, så oförutsägbart och att så många lag är inblandade. Det är bra för intresset. Vem hade trott att Vittsjö och Örebro skulle ligga med så högt upp?

Säger Frida Östberg när Sporten ringer upp för att ta ett snack om det som varit – och om det som väntar.

På lördag kommenterar hon väntar vad som för Linköpings FC mer eller mindre kan avgöra hela säsongen. Seger i bortamötet med Göteborg och differensen till tabelltvåan krymper till bara en poäng. Förlust och den ökar till sju – och drömmen om Europaspel 2020 krossas av allt att döma redan nu.

– Sexpoängsmatch, säger Frida Östberg och fortsätter:

– Fast jag vill inte säga att det är kört om det blir förlust. Lagen slår varandra, det är trots allt rätt mycket kvar och Göteborg ska dessutom klara av att spela i Champions league med en redan tunn trupp. Men visst är det en mycket viktig match. På förhand tycker jag att den känns helt öppen.

Dina intryck av LFC?

– Jag tycker att man borde få ut mer av det här laget, med den kvalitet som trots allt finns. Inte minst offensivt. Nu såg det bättre ut mot Vittsjö senast, men jämnheten saknas och över en hel säsong är det ofta högsta lägstanivån som avgör.

Ni ser de inblandade lagens återstående schema i faktarutan här intill.

Det är inte fel att påstå att LFC:s avslutning sticker ut.

Fem av åtta matcher på bortagräs, mot bland andra tre av fem toppkonkurrenter. Dessutom svårspelade Växjö (fråga Rosengård) och långresa till Piteå.

– Det gäller att omfamna den utmaningen. Som spelare tänker du inte så mycket på om du spelar borta eller hemma, säger Frida Östberg.

Skånska Rosengård toppar just nu och om förra mittfältskämpen ska tippa ett mästarlag så lägger hon som de flesta andra sin röst på Caroline Seger & Co.

– Rosengård ska ha den pressen och de förväntningarna på sig, det tycker jag. Det är bara att titta på värvningarna som gjorts inför hösten. Där finns en helt annan ekonomi. Framförallt så här års handlar det också mycket om att mentala aspekter kan bli avgörande.

– Just nu är det knapp fördel Rosengård och Göteborg för topplatserna, det får man säga. Örebro har överraskat mest. Ett plus ett är inte alltid lika med två i fotbollens värld, säger Östberg.

Här är topplagens återstående program

Rosengård, 31 poäng

Piteå (b), Djurgården (h), Göteborg (b), Örebro (h), Kungsbacka (b), LFC (h), Vittsjö (h), Kristianstad (b).

Göteborg, 29 poäng

LFC (h), Eskilstuna (b), Rosengård (h), Djurgården (b), Vittsjö (h), Piteå (b), Växjö (h), LB (b).

Örebro, 26 poäng

LB (h), Kristianstad (h), Vittsjö (b), Rosengård (b), Eskilstuna (h), Växjö (b), Kungsbacka (b), LFC (h).

Vittsjö, 25 poäng

Växjö (h), Kungsbacka (b), Eskilstuna (b), Göteborg (b), Kristianstad (h), Rosengård (b), Djurgården (h).

Linköping, 25 poäng

Göteborg (b), Växjö (b), Eskilstuna (h), Piteå (b), Djurgården (h), Rosengård (b), LB (h), Örebro (b).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten

Ämnen du kan följa