Den snart 38-åriga norskan (fyller den 21 mars) gav ett rungande besked i stafetten. Gammal är fortfarande äldst. I en taktiskt iskallt genomförd slutrunda höll hon Stina Nilsson bakom sig och fixade norskt guld med två sekunders marginal.

Jag tänkte i går att det kunde bli Stina och jag som gjorde upp om det och jag visste att hon var stark i spurten. Hon är världens bästa sprinter.
Den sista biten tänkte jag "lätta ben, lätta ben". Jag hoppades att hennes ben också var trötta. Det verkade de vara, för jag fick några meter in på stadion efter nedförsbacken. De sista hundra meterna var bra för mig. Jag väntade på henne, men hon kom aldrig upp vid sidan av mig.
Det var lite överraskande.

Lika med Bjørndalen

I och med guldet tog Bjørgen sin 13:e medalj i OS och tangerade skidskytten (och skidåkaren) Ole Einar Bjørndalens olympiska rekord.

Jag har inte tänkt på att bli den som tar mest medaljer. Man ser bara fram emot nästa tävling. När jag slutar ska jag se tillbaka på vad jag gjort.

Sista OS-dagen kan hon kliva förbi Bjørndalen – på den klassiska tremilen.

Kritiken – främst från visst svenskt tidningshåll – att hon abdikerat från tronen som damskidåkningens nummer 1 tar hon lätt på.

"Tremil passar perfekt"

Jag tycker att jag fortfarande kan vara med och konkurrera med världens bästa. Jag är också en sån som triggas av att bli ifrågasatt. Då har jag bara lust att visa vad jag kan.

Hon skickar också ett budskap till Charlotte Kalla och alla andra inför tremilen nästa söndag.

Formmässigt var det här min bästa dag hittills i OS. Klassiskt har fungerat bäst för mig och en tremil passar mig perfekt. Jag se väldigt mycket fram emot den, säger Bjørgen.