En längdchef på plats – nästa kan bli norsk

Daniel Fåhraeus tar över som ny svensk längdchef. Nu ska han hjälpa till att hitta nästa landslagschef – och kan komma att blicka utomlands.

Vi har haft norska tränare tidigare, och det gick ju inte dåligt, säger förbundsdirektör Ola Strömberg till TT.

17 januari 2020 12:25

Daniel Fåhraeus från Piteå är ny längdchef för Svenska skidförbundet, och kliver på sitt nya jobb i april. Han ersätter då Johan Sares som slutade i maj förra året. Sedan dess har Ola Strömberg varit tillförordnad längdchef.

"Att genom rollen som längdchef få denna möjlighet att tillsammans med medarbetarna inom förbundet, klubbar och eldsjälar kunna utveckla sporten både på barn-, ungdoms-, motions- och elitnivå känns fantastiskt kul och spännande", säger Fåhraeus i ett pressmeddelande.

Kallas klubb

Fåhraeus är sedan 2008 vd för det kommunala elbolaget Pite energi, och är också styrelsemedlem i skidklubben Piteå Elit, som innehåller landslagsåkare som Charlotte Kalla och Jonna Sundling, liksom de båda landslagstränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson. Han har tidigare också varit ordförande i klubben.

Han har haft ledande roller i olika organisationer i 20 år. Han har en väldigt bred bakgrund. Han har också erfarenhet från det svenska föreningslivet. Han är den som vi tror passar bäst för det här. Och ska han göra avtryck – då krävs det tid. Han kommer att få den tid som krävs för att lyckas, säger Svenska skidförbundets förbundsdirektör Ola Strömberg till TT, och bekräftar rekryteringen som SVT Sport var först med att avslöja.

TT: Vilka krav har ni på honom?

Det han kommer att mätas efter är om han lyckas skapa ett lag som drar åt samma håll. Det handlar inte bara om hur många medaljer vi tar utan hur stark hela vår verksamhet är.

Ledarkarusell

Fåhraeus kommer också att vara delaktig i jakten på nästa landslagschef. Jonas Peterson anställdes som Rikard Grips ersättare efter förra säsongen, men hann inte ha tjänsten mer än några månader innan han fick sparken.

Eftersom Fåhraeus har uppsägningstid på sitt nuvarande jobb kan det därför dröja innan den nya landslagschefen är på plats.

Han (Fåhraeus) kommer också vara inblandad i rekryteringen av en ny landslagschef. Om han eller hon börjar jobba i april eller juni spelar mindre roll. Vi är beredda att vänta på rätt person, säger Ola Strömberg.

TT: Kan tänka er att titta utomlands?

Ja, det kan vi tänka oss. Vi är ganska öppna. Det är lite svårare om den personen inte är verksam i Sverige. Men vi utesluter inte någon som är jäkligt bra. Vi har haft norska tränare tidigare, och det gick ju inte dåligt.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vem Fåhraeus ersätter.

Fakta: Ledarturbulensen

Det har varit ett turbulent halvår för svenska skidlandslaget. Inte mindre än fem personer i ledande roller har slutet. Här är turerna:

+ I slutet av mars lämnade Rikard Grip sin roll som landslagschef, en tjänst som han hade haft – även om titel ändrats med åren – sedan 2010.

+ Veckan efter Grips avhopp stod det klart att Jonas Peterson tog över rollen. Han har tidigare varit vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.

+ I april bestämde sig Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, för att hoppa av sitt uppdrag. "Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt", sade hon till SVT.

+ Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, slutade på förbundet i början av maj.

+ Två veckor senare valde Urban Nilsson, längdskidlandslagets vallachef, att sluta efter åtta år på posten.

+ I slutet av augusti sparkades Jonas Peterson – efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjade TT att förbundsledningen känt sig tvingat att göra sig av med Peterson sedan han hamnat i konflikt med vallateamet. Charlotte Kalla kritiserade senare beslutet: "Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv."

+ 17 januari presenteras Daniel Fåhraeus som ny längdchef efter Johan Sares.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lasse Mannheimer/TT, Petter Nilsson/TT