Emil om det misstänkta dopningsfallet

Två gånger hamnade Emil Millán de la Oliva bakom dopningsmisstänkte Robel Fshia i fjol.

Åbykillen Emil Millán de la Oliva håller på att slipa formen i Stadium Arenas friidrottshall inför junior-SM kommande helg.

Målet är högt satt, för sig själv och för att klara jämnårige konkurrenten Omar Nuur från IFK Växjö.

– Jag ska springa 1 500 meter och siktar på det svenska juniorrekordet. Det är 3,48 inomhus, jag höll 3,40-tempo idag. Det är bra att vi har konkurrens. Skulle jag varit själv i klassen kanske jag inte hade tränat så här hårt, säger Emil som idag tävlar för Eskilstuna Friidrott.

Klubben hjälper Emil att kunna komma iväg på läger utomlands, som han själv var i Kenya inför terräng-EM i höstas. 

 

På ett annat läger i Etiopien testades Spårvägens Robel Fshia av Wada före mästerskapet där analysen fann substanser av "prestationshöjande art".

Robel Fshia som hade tagit SM-silver strax före Emil på SM, 10 000 meter i somras.

Samme konkurrent som tog hem segerchecken på 10 000 kronor i Stadsloppet.

– För varje gång som någon dopar sig förstör den personen för alla andra friidrottare. Jag är emot all form av dopning. Samtidigt har jag egentligen inga kommentarer om honom. Jag vet inte vad som hänt ännu.

Ni åkte till samma mästerskap i höstas, terräng-EM. Känns det inte konstigt så här efteråt?

– De förstör för andra som vill åka till Kenya eller Etiopien för att träna, men som inte dopar sig. Det kanske blir förbjudet i framtiden att åka till de länderna, säger Millán.

 

Löpartalangen berättar att firandet efter EM-skrällen var lågmält.
– Då tänkte jag "shit". Han slog Julian Wanders (59.20 på halvmaran), med 30 sekunder på EM. De andra konkurrenterna gör tider under 13 minuter på 5000 meter. Jag kände att det var lite underligt, för på kvällen var han (Robel) inte så glad. Han satt vid bordet och sa att han hade ont i magen, åt knappt något och verkade orolig. Han betedde sig likadant dagen efter, berättar Emil.

Svenska Friidrottsförbundet tillsammans med idrottarna skärper tonläget.

– Nu efter det som hände honom blir alla misstänksamma. Efter min senaste SM-start tog de in mig direkt och kollade blod och allting. Sedan hade jag ett möte direkt med Karin Torneklint (svenska förbundskaptenen). Hon ville prata med mig och sa, "att du kommer testas väldigt mycket i din karriär".

Är du rädd att ta något av misstag?

– Jag har koll på allt. Innan jag tar någon form av medicin så frågar jag alltid friidrottsförbundets läkare. De kan kolla upp, det är inga problem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa