Slovenien missar final – OS-kvalar mot Sverige

Ljubomir Vranjes och Slovenien var med och förstörde den svenska festen i handbolls-EM.

I OS-kvalet i april möts lagen igen.

Det står klart efter att slovenerna förlorat sin EM-semifinal, 32–34 mot Spanien.

24 januari 2020 06:24

Slovenien, med svenske handbollslegendaren Ljubomir Vranjes som förbundskapten, har ett lyckat EM bakom sig och är en av turneringens stora positiva överraskningar.

Slovenerna slog bland annat Sverige på väg till finalspelet i Stockholm, men väl där var det slut på det roliga. De regerande Europamästarna från Spanien öste in mål före paus (20–15) och ledde fortfarande med fem mål när drygt sex minuter återstod. Slovenien spurtade fint, men tiden var för knapp och Spanien höll undan till 34–32.

"Spanien vann välförtjänt"

Spanien vann välförtjänt. Vi har för många egna fel och det är för mycket upp och ner i matchen, säger Vranjes, som framför allt var missnöjd med perioden när Spanien ryckte före paus.

Tack vare framgångarna i EM är Slovenien såväl direktkvalificerat för VM nästa år som klart för OS-kvalet i april. I kvalet till spelen i Tokyo får Sverige chans till revansch på Vranjes Slovenien, som i EM slog Blågult med 21–19 i gruppspelet i Göteborg. Efter slovenernas semifinalförlust är det nämligen klart att de hamnar i samma OS-kvalgrupp som Sverige.

Det var det stora målet för oss att komma till ett OS-kval. Vi kommer satsa absolut allt på att komma till ett OS, säger Ljubomir Vranjes.

Efter Norges semifinalförlust mot Kroatien tidigare på kvällen är det också klart att Sverige får möta Tyskland (som spelar om EM:s femteplats på lördagen) och att spelorten för kvalet, som avgörs 17–19 april, blir Berlin. Den tredje och nederlagstippade motståndaren i OS-kvalgruppen blir antingen Algeriet eller Angola, som möts i bronsmatchen i det afrikanska mästerskapet på söndag.

Tyskland Vranjes favorit

De två bästa lagen i kvalet når OS och mycket talar för att åtminstone Blågult eller Vranjes får resa till Japan i sommar.

Vi får hoppas att båda går vidare, säger Ljubomir Vranjes, samtidigt som han konstaterar att favoriten är en annan.
Det är Tyskland, naturligtvis. De spelar i Berlin i en hall som tar runt 10 000, men större under har skett.

För Slovenien väntar först och främst en EM-bronsmatch mot Norge på lördagskvällen. Vranjes var inte nöjd med att bara få sisådär 19 timmars vila inför den fajten, men kan i alla fall trösta sig med att norrmännen tvingades spela i 80 långa minuter innan de var besegrade av Kroatien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT