Ekdahl du Rietz: "Bästa glas vin jag tagit"

Han var en av spelarna som gick på krogen under handbolls-EM.

Nu riktar Kim Ekdahl du Rietz kritik mot hur förbundet och landslagsledningen hanterade frågan.

Med facit i hand var detta det bästa glas vin jag tagit i mitt liv. Hade jag kunnat spola tillbaka tiden hade jag gjort samma sak utan att tveka, säger han till Aftonbladet.

23 januari 2020 20:39

När landslaget i förra veckan kom till Malmö inför mellanrundan gick Ekdahl du Rietz på krogen tillsammans med lagkamraterna Jim Gottfridsson, Andreas Nilsson och Lukas Nilsson. Händelsen uppmärksammades först av Aftonbladet och senare även av stora delar av media. På landslagets hemsida gick kvartetten, som ska ha druckit en till två enheter alkohol var, snabbt ut och bad om ursäkt.

"Väldigt märkligt"

En fabricerad ursäkt, menar Kim Ekdahl du Rietz som har talat ut för Aftonbladet efter att Sveriges EM tog slut på onsdagskvällen.

I mitt tycke fanns det inget att ursäkta. För mig blir det väldigt märkligt när man ska be om ursäkt när man inte begått något fel, säger han.

Vänsternian, som gjorde comeback i landslaget inför VM förra året, säger att inga interna policys bröts under spelarnas krogbesök och att han kom hem klockan 22.20 på kvällen.

Det är inte första gången jag går ut och dricker ett glas vin när jag är med landslaget. Det är inget jag bett om lov om tidigare. Självfallet vet jag att de här tillfällena dock inte kan jämföras med ett EM på hemmaplan och den mediala fokus som det generar, säger han till Aftonbladet.

"Samhällets systemfel"

Ekdahl du Rietz fortsätter:

Det är förbundets reaktion och fördömande som förstärker ett samhällets systemfel, som ibland omyndigförklarar idrottare och inte tillåter de vara människor som alla andra. Om det är något som skulle behöva ursäktas och om det är något som är en brist på omdöme, så är det detta.

Handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg kommenterar till Aftonbladet:

Detta får stå för honom. Om det finns oklarheter i vad som gäller så får vi titta på om vi behöver vara tydligare, men vi upplever inte att det funnits några oklarheter i den här frågan.

Kim Ekdahl du Rietz säger att frågan från hans sida inte påverkar framtiden i landslaget. Sverige byter förbundskapten efter EM, då Glenn Solberg ersätter avgående Kristján Andrésson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT