Efter svåra skadan – så går Dolphins vidare

På onsdag opereras Tyler Flack. Sökandet efter hans ersättare pågår för fullt. "Det är en ganska svår utmaning vi står framför", konstaterar Adnan Chuk.

4 februari 2019 19:00

Svenska mästarna haltar för tillfället.

Även om det blev en planenlig seger mot nykomlingen Köping i gratismatchen hemma i Stadium Arena går klubben just nu igenom en prövning.

Skador på Tim Schüberg, Jonathan Dubas, Andreas Person och Tyler Flack sätter mästarna i en prekär situation med slutspelet runt hörnet.

LÄS MER: "Är på väg att sabba säsongen"

Flack drabbades av dubbla frakturer – armbågsben och strålben är av – när han drog i golvet i fredagens förlustmatch mot Luleå.

Han opereras i Norrköping på onsdag och amerikanens säsong är över.

Det placerar Adnan Chuk med en öppen importplats i truppen.

– Vi vill ersätta Flack rakt av. Det är vad vi jobbar på, säger Dolphinscoachen. Vi behöver en större kropp till. Inte bara till slutspelet utan för att vi inte ska dra på oss några förslitningsskador. Vi behöver en kropp till för att öka konkurrensen och hålla nivån på träning.

Finns det att hitta?

– Det blir svårt. Tyler var ett fynd, vi hade lite tid att jobba med honom. Vi tyckte vi såg potentialen men inte att han var där riktigt än. Den kvalitén Tyler visar nu – om han hade varit där i början av säsongen hade vi aldrig haft råd. Problemet nu är att vi inte har tid att vänta. Det är inte så många matcher kvar innan slutspelet. Det blir per automatik en dyrare investering, svarar Chuk.

Som inte spillde någon tid med Flacks skada.

Blicken är fäst på vad det finns för spelare att plocka in.

– Vi har en bild av vad vi behöver och vad det finns för intressanta spelare, men det kommer alltid tillbaka till om vi har råd.

USA eller Europa?

– Jag tror inte det är en någon skillnad. Vi har den möjligheten att vi kan värva en amerikan men hakar inte upp oss på det. Vi kollar kvalitén på spelaren.

Känner du tidspressen?

– Om jag hittade någon som jag är 100 procent övertygad att han är den – då hade jag tagit hit honom i kväll, inget snack om den saken. Hellre sex dagar till en vecka och att vi hittar rätt men det får inte ta två-tre veckor. Vi har tre matcher på sex dagar från och med lördag. Sedan är det landslagsuppehåll. Det kommer väldigt lägligt för oss. V får avvakta de här dagarna och se vad som exakt finns. Om det finns någon som är på den nivån vi vill ha, då tar vi hit honom så fort det går Annars tar vi beslutet efter de här matcherna och spelaren får en chans att spela in sig under landslagsuppehållet.

Kommer Tyler att åka hem?

– Vi får se. Vi ska ta ett snack med honom och läkarna. Se över hur det blir med rehaben och hur den ska läggas upp.

Hur mår han?

– Han är självklart nere, det är inget konstigt med det. Sen blir det en frustration att sitta och vänta på operationen. Han vill få det överstökat.

Vad gäller statusen med de övriga Dolphinsspelarna Tim Schüberg och Jonathan Dubas, som också drabbats av benbrott, så har Schüberg opererats och hoppar runt på kryckor.

Beroende på hur det läker ihop är budet åtta till tolv veckor från ingreppet fram till basketspel.

– Nu har det gått en vecka. Om tre-fyra veckor till kan man få en mer specifik diagnos, berättar Adnan Chuk.

Fyra till sex veckor är budet vad gäller Jonathan Dubas.

– Förhoppningen är att han ska kunna träna under landslagsuppehållet. Vi får fokusera på det vi har och inte tänka på vad man kunde haft. Annars går det undan, säger Dolphinscoachen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung