LÄS MER: Lämnar IFK för att döma

Hon har själv sin fotbollsbakgrund i Bollstanäs SK där hon spelade i dåvarande norrettan, men flyttade sedan till Linköping för att studera. Hon började samtidigt spela i IFK Norrköping där hon var i fyra säsonger, men valde att inför nuvarande säsong satsa helhjärtat på dömandet. Hon kunde dock inte lägga fotbollsskorna på hyllan – utan spelar nu med Linköping Kentys division 2-lag.

– Antingen var det att satsa på dömandet i elitettan eller på fotbollen som gällde, men då kände jag att jag ville se hur långt jag kunde gå som domare. Jag gjorde därför om i mina prioriteringar – och det gav också resultat, säger Ulrica Löv och ler.

Artikelbild

Det var redan i hennes moderklubb Bollstanäs SK som hon gick en domarkurs för att få döma i en fotbollscup. Hon fastnade – och har fortsatt sedan dess.

– Jag ville få bort mittcirkeldomarna... jag var väldigt irriterad på dem. Därför tänkte jag att det var perfekt att jag själv fortsatte döma och tog tag i det. Jag tyckte också att det var väldigt roligt. Samtidigt spelade jag fotboll själv och tyckte att det var enkelt att kombinera mitt fotbollsspelande med att döma, säger Löv.

Nu har hon klarat av alla domarutbildningar upp till den nivån hon är på nu som heter steg 4. Där var det premiärmatchen mellan Hammarby och Limhamn Bunkeflo i Damallsvenskan som var den sista matchen i utbildningen. Nu väntar en större utvärdering av hennes insatser.

– Jag var nöjd med mina beslut under matchen, men sedan är det i vissa ageranden som jag kanske ser lite osäker ut – trots att jag är säker själv. Nu när det var så många i publiken är det extra viktigt att man säljer in sina beslut och visar tydligt att man är säker, säger hon om debutmatchen.

Artikelbild

| Ulrica Löv är redo för flera matcher i damallsvenskan.

Nu hoppas hon att insatsen räcker till ett fortsatt förtroende i damallsvenskan.

– Min förhoppning är att jag ska få fler matcher i damallsvenskan och bli ordinarie till nästa år. Man får sin behörighet en gång per år så det är först till nästa år som jag kan bli klassad som damallsvensk domare.

Artikelbild

| Ulrica Löv.

Har du som domare någon chans att döma utomlands?

– Vissa får chansen att döma internationellt men det är ofta Fifa-domare som får det. Men ibland får andra domare även den möjligheten.

Artikelbild

| Rätt utrustning.

Vill du det?

– Absolut, när jag har kommit upp till damallsvenskan blir det nästa steg.