East Sweden rally siktar mot Europa

I sju år har East Sweden rally kört en SM-deltävling. Nu siktar man högre än så.

10 september 2017 11:03

– Vi vill gärna utveckla tävlingen och har haft en kontrollant från FIA (Internationella förbundet, reds anm) på plats för att få chansen att arrangera någon internationell tävling framöver, säger tävlingsledaren Stefan Thaleman. Vi är kandidattävling just nu och om vi blir godkända så kan vi söka vidare till större tävlingar framöver.

Vad skulle det kunna bli för typ av tävling?

– EM kanske. Sen finns det en ny serie som heter ERT (European Rally Trophy) som skulle kunna bli aktuell. Men det vet vi ju inte förrän vi eventuellt får klart att vi är godkända av representanten från FIA.

– Men han är nöjd med vad han sett, så mycket vet jag.

Helt klart är att East Sweden rally kommer arrangera SM-finalen även 2018. Och att det blir en SM-deltävling i Linköping även året därpå.

– Men 2019 blir vi inte finaltävling. Den kommer istället gå i Karlshamn tre veckor efter oss. Vi vill gärna ligga kvar det här datumet, för senare på året börjar ishockeyn och då är det svårt att få tillgång till Saab Arena.

Årets tävling gick enligt Thaleman bra. Som tidigare säsonger var det många bilar som bröt, men det var inte fler än tidigare upplagor. I år var det 31 bilar som inte tog sig till mål. Av 75 startande.

– Det handlar om att förarna måste åka på vägen. De genar både här och där för att tjäna tid, men de borde lärt sig vid det här laget att det ligger mycket sten i våra vägkanter och slår man i en sån så blir det skador på bilarna.

Under tävlingen skedde en svår olycka på den femte specialsträckan, i närheten av Eksjöhult mellan Ulrika och Rimforsa. Enligt en bulletin från US i Linköping var både förare och kartläsare allvarligt skadade.

– Det är oerhört tråkigt när sånt händer, men vår organisation kring säkerheten har fungerat väldigt bra och de drabbade fick snabb hjälp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén