Det är bäst av tre matcher som gäller. Den första kvalmatchen mot Jönköping IBK Ungdom satt hårt åt för Åby Oilers, men laget lyckades vända och till slut vinna med 3–2 i sudden death.

Åby hade det mesta och det bästa av spelet men hade svårt att få utdelning. Jonathan Pegler pangade visserligen in ledningsbollen 15.22 in i första perioden. Sen såg andra perioden ut att bli mållös men två mycket sena mål – 19.43 och 20.00 in i perioden – såg till att Jönköping hade vänt till 2–1-ledning inför avslutande 20 minuterna.En närmast chockavslutning på mittenakten för hemmaspelarna som så långt hade haft svårt att komma igenom bortalagets kompakta försvar.

I sista perioden fortsatte hemmalaget att dominera, sköt gång på gång, men hade fortsatt svårt att näta. Med mindre än fem minuter kvar kom dock kvitteringen genom Mathias Pettersson.

Artikelbild

| Mathias Pettersson.

2–2 stod sig till full tid och förlängning krävdes för ett avgörande inför fina 620 åskådare. Här tryckte Åby på och kunde också slå in en segerboll när Petter Vester satte 3–2 efter 2.08 i sudden death. Åby vann skotten med 30–18.

Åby tog alltså hem första matchen i kvalet mot Jönköping, men fick slita hårt för det. Räkna med en minst lika tuff drabbning i tisdagens retur i Jönköping.