Dramatik under sprinten – och efteråt

Sju ynka hundradelar skilde i toppen, men största dramatiken kom ändå efter tävlingen på Himmelstalund.

20 april 2019 17:00

LÄS MER: Här är ett av årets säkraste vårtecken

De 84 förarna bjöds på torra grusvägar på den 2,3 kilometer långa banan i Energikontroll-sprinten. Flera av klasserna bjöd på jämna finaltider, inte minst den tvåhjulsdrivna för B-förare. Ettan, SMK Valdemarsviks Freddie Gustavsson, hade marginalerna på sin sida. Hans finaltid 2.02,82 var sju hundradelar snabbare än Östgöta BSF:s Linus Månsson.

– Hårfint, någon inbromsning eller nåt. För det mesta har det gått bra här, men det här kan nog vara första segern, det var målet också. Allt stämde mycket bra, det var kul, sa en nöjd Freddie i solgasset.

Hans knallgula Volvo 244 gick klockrent från första till sista metern den här påskaftonen.

– Tredje året jag har den, vi har renoverat motor, växellåda och bakaxel under vintern. Fick pyspunka på andra omgången här, men det var just efter mål så det gick bra. Bara att byta däck, sa Freddie med ett leende.

Han är en van rallyförare med drygt tio år inom sporten.

– Mest sporadiskt, men i år ska jag åka hela RS-serien, sen kan det bli nåt mer om tid och pengar finns. Sponsorer har jag aldrig jagat men det skulle behövas ibland. Prispengar? Vi brukar nöja oss med en pokal och godsipåse eller blommor, konstaterade han skrattande.

Tvåan Linus Månsson, Östgöta BSF, fick alltså se sig slagen med närmast löjligt liten marginal.

– På två minuter kan det hända mycket saker och varenda liten grej påverkar, jag kom utanför spår en gång och där har vi ett antal hundradelar. Det här är en ny bil för mig i år och det var första gången på grus nu så det är som ett test kan man säga. Jag är ändå rätt nöjd även om det just nu inte känns så kul att förlora med så lite, sa 24-årige Linus bredvid sin nya Golf 3.

– Man lär känna bilen för varje meter man åker. Allt är annorlunda mot den jag hade tidigare – växellåda, motor, väghållningsmässigt...

Linus är relativt färsk bakom ratten och nog mer känd som duktig motocrossförare.

– Har kört motocross nästan hela livet, men gått över till rally sen 2017. Jag har mycket att tacka från crossen med tävlingsmoment och så, sen har min far kört rally och jag har varit med på rallytävlingar hela mitt liv så det sitter väl i på nåt sätt, sa Linus som har junior-SM som årets stora mål.

Dramatik med hundradelar på vägen, men minst lika stor dramatik blev det efteråt. Klockan fungerade inte för en deltagare, Linköpings Viktor Liljesson, i finalomgången. Viktor fick köra om och var snabbast, men reglerna säger att alla i klassen då ska få köra ett nytt finalvarv. Det fick de inte, och när Viktor hade snabbaste tid och petade ner Freddie, Linus och de övriga ett hack i resultatlistan protesterades det.

Tävlingsledningen erkände sitt misstag och fick istället ge Viktor snittiden för alla finaltider i klassen. Freddie Gustavsson var därmed tillbaka högst upp på pallen och Linus på silverplats.

Ronny Adolfsson, Finspångs MS, vann klass 6, Mikael Andersson, Östgöta, klass 7 och Jonathan Knutsson, Östgöta, klass 8. Totalsegrare i rallyt blev Christoffer Haglund, SMK Nyköping, på 1.53,01.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander