Dolphins rullar mot nytt SM-guld

Ett världsklasskott och en världslirare på halvfart.

– Den största fienden till ett SM-guld är vi själva, sa Lars Mortensen efter Dolphins 50-poängsseger mot Malmö.

7 januari 2015 18:38

Dolphins rullar vidare mot det första guldet sedan 2011. 85–35 hemma mot Malmö var säsongens sjunde raka seger.

– En serielunkmatch. Tyvärr blev det klasskillnad men jag vill inte se min egen statistik, sa Lars ”Dansken” Mortensen och log när han plockade ihop grejerna efter slutsignalen.

Han hamnade ändå på fina 21 poäng och trepoängskolumnen gick i alla fall att beskåda med stolthet.

Mortensen stod för ett sensationellt enhandsskott från egen planhalva som gick klockrent i via plankan.

– Det längsta skottet jag har sett gå i på en match, sa förre coachen Åke Björck som har upplevt det mesta som går på en basketmatch.

Lars Mortensen log brett när han fick höra det.

– En handbollstrea. Jag har gjort några på träning, men aldrig på match. Jag såg att det var fyra sekunder kvar när jag fick bollen och ruschade upp så långt jag kunde. Jag trodde inte den skulle gå i först, sa han.

Mortensen är spelande tränare i laget och grymt sugen på ett guld igen, inte minst efter fjolårets stolpe-ut i sista avgörandet.

– Den största fienden till ett SM-guld är vi själva. Om någon blir sjuk eller så, sa han.

Dolphins har tappat flera bra spelare till den här säsongen. Det vägs dock upp med råge eftersom Jocke Lindén har lämnat proffslivet i Tyskland för ett ”mellanår” hemma i Dolphins.

– Det är inte för basketens skull jag har flyttat hem igen. Jag samlar motivation för att orka satsa igen. Jag tar det lugnt men det är kul att vara med laget, förklarade Lindén.

Är det mycket tjat på att du ska tillbaka igen?

– Jo, men jag har sagt nej hela tiden och nu har de nog förstått, haha. Jag kommer vara kvar här hela säsongen och sen får vi se hur det blir i höst.

Lindén är den enda ”lågpoängaren” (handikapp 2,5) någonsin som har vunnit skytteligan i VM (23,8 i snitt 2014). I Sverige gör han lite som han vill och det känns nästan som han kan dominera på ett hjul.

– Jag kanske spelar på 30 procent här hemma. Det är bättre att låta de andra spela och utvecklas, tyckte Lindén som ändå blev poängbäst med 23 mot Malmö.

85–35

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!