"Det behövs en stor arena till"

Linköping innebandy har varit med i flera vändor om halldiskussionen i Linköping. Med ett nytt styre i kommunen och nya krafter vill Libk:s ordförande Anders Lindström få bollen i rullning på nytt. ”Jag brinner för det här”, säger han till Sporten.

8 februari 2019 07:00

LÄS MER: Här är beskedet om alla hallbyggen

LÄS MER: "Otroligt stort och rörande"

Föreningarna skriker efter fler hallar och från Linköping innebandys sida har ropen varit extra starka. I flera vändor har klubben varit med i diskussionerna. Men än så länge har inga beslut fattats och inget riktigt krafttag tagits.

– Jag har engagerat mig för att jag tycker att vi har en bra produkt i Linköping innebandy som måste ta nästa steg. Det kan man göra på många olika sätt men det viktigaste är att vi har många som utövar sporten. Där är vi redan på en bra nivå. Sedan handlar det om att göra eventen bättre och då är slutsatsen att vi behöver en ny arena, säger Libk:s ordförande Anders Lindström.

Drömscenariot är uppsatt: att man renoverar Sporthallen och sedan projekterar för en systerhall med tillhörande träningsanläggningar på Stångebrofältet. Sedan skapar man en projektgrupp som realiserar planerna på ett lämpligt sätt.

– Innebandyn i Östergötland går jättebra. Det gör att folk vill komma till Linköping för att spela innebandy och när vi bjuder in till cup kommer det hur mycket folk som helst utifrån. Men sedan kommer de hit och så är det för dålig kvalité på våra arenor, säger Lindström och fortsätter:

– Jag tänker driva det här framåt då jag tycker det är pinsamt. Jag tror att det är bråttom. Kommunerna runt omkring oss satsar och vi blir ju ifrånsprungna förr eller senare. Så är det ju.

För tillfället är Sporthallen den hall som har rätt publikkapacitet för att hålla större event. Den är dock sliten och samtidigt Q-märkt, vilket innebär att befintlig gestaltning och detaljering måste bibehållas. Därför är det svårt att anpassa den till moderna matcharrangemang.

– Det behövs en stor arena till så att vi kan ha mer arrangemang med events. Det är inte bara för innebandyn och andra sporter, det är bra utan det är viktigt för hela kommunen. Det borde man kunna sy ihop, säger Lindström med ett stort driv i rösten.

Anledningen till att Stångebrofältet är en bra placering för en ny hall stavas Arenaskolan, placerad i Linköpings arena. Den behöver hallar till sin skolverksamhet. Där finns också bra parkeringsmöjligheter. Enligt Lindström handlar det först och främst om att ett beslut måste tas innan finansieringsfrågan kommer in i bilden.

– Jag tycker bara att vi som kommun måste bestämma oss. Vill vi bygga en hall eller inte? Det är inte svårare än så. Vill vi det kommer nästa steg där vi måste svara på frågan hur vi ska göra det. Det finns många aktörer som säkerligen vill vara med på många sätt. När jag pratat med Kultur- och fritidsnämnden är vi helt i linje med hur det borde se ut. Sedan kan man säkert ha olika åsikter om prioriteringar och tid, men där har de en bra plan. Alla föreningar har samma behov. Det är inte en fråga bara för Libk utan det är en fråga för hela Linköpings kommun.

I en tidigare intervju förklarade dåvarande kultur- och fritidsnämndens ordförande, Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) – som efter maktskiftet lämnat sin tjänst – att stoppet vid ett tidigare hallbygge berodde på att kommunen inte är med och bygger en hall som endast är anpassad för en idrott.

Men Libk-ordföranden menar att en evenemangshall ska finnas för flera idrotter, inte bara för innebandyn.

– Hallarna skulle kunna nyttjas av skolan på dagtid och sedan hur man gör med kvällstiderna får man titta på sen. Beroende på vilka föreningar som vill vara där får man lösa det. Det får inte bli en fight mellan föreningar och kommun, då kan man lika gärna lägga ner. Men kan vi vara tydliga med att det här är för kommunens bästa och även alla ungdomars bästa tror jag att det går att realisera. Det vore kul att få vara med och bidra till att vi får någon slags samlingspunkt där man vet att det händer grejer. Sedan vet jag att vår näring i staden brinner ännu mer för att vi ska få hit stora cuper. Det blir ett uppsving för hotell och handel. Jag ser inga nackdelar alls med detta.

När det gäller träningsverksamhet är planen att Wahlbeckshallen i Ryd ska byggas om – till tre fullstora hallar. Där skulle Libk kunna ha en del av sin verksamhet, vilket föreningen är positivt inställd till. Dock fyller inte den behovet som en evenemangsarena.

– Tittar man på det totala behovet av hallar är det rätt stort. De bostadsnära hallarna behövs ju också för det är där man börjar med sin sport. Vi får samtidigt vara realistiska och förstå att det inte går att bygga hallar överallt. Men jag tänker också på hur man ser på oss utifrån. Då är det inte bostadsnära hallar jag pratar om utan snarare en central plats där man hamnar om man till exempel åker hit på cup. Går man på elitinnebandy är det där man är. Det saknas i dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi