"Det behöver du inte fråga om"

Felipe Reidler De Moraes har väntat och längtat på chansen. Nu fick han den – och tog den.

10 juni 2018 18:39

– Jag är väldigt självkritisk av mig och vet att det finns mycket att jobba med. Men det var en bra start. Skönt att få vinna, skönt att få en match från start och skönt att få vara med i avgörandet.

Så uttryckte sig 20-åringen efter Linköping Citys viktiga 1–0-vinst i mittenmötet med Team TG i division 1-fotbollen. Nykomlingen är fortsatt obesegrat på hemmaplan – trots att flera vanligtvis tongivande spelare nu vilades och satt på bänken: som Michael Hartmann, som Levon Pachayjan och som lagkaptenen Michael Uwezu.

In kom bland andra Felipe Reidler De Moraes – och det var talangen som låg bakom vinstmålet när han i mitten av första halvlek sprintade loss på vänsterkanten och spelade snett inåt bakåt till East Jashari som slog till direkt.

– Jag tycker om att komma i sådana lägen och sen har vi tränat mycket på inspel under hela veckan. Jag vet att Esat ska vara där och bollen kom dit jag ville, sa han.

Som ni kanske hör på namnet har han starkt brasilianskt påbrå. Född i Sverige, men efter bara några månader tillbaka till Sao Paulo med familjen ("pappa tröttnade på kylan") och sedan uppväxt där innan vid tolv års ålder återvände.

Nu inne på fjärde säsongen i Linköping Citys A-trupp, men det har inte blivit särskilt mycket speltid. Söndagens insats var den första från start i division 1 så här långt.

Det kommer säkert mera.

– Klart att jag har väntat och väntat. Samtidigt har jag hela tiden fått höra av Melke (Alan, managern) att chansen kommer om jag bara fortsätter att jobba hårt. Det får man lita på, sa han.

Ytterforwarden väntar på det riktiga genombrott, men har oftast hamnat bakom Ilir Terbunja och Levon Pachayjan itågordningen. Nu gjorde han det bra, var aktiv och hade mycket spring i benen. Så länge han nu orkade.

– Ja, jag var väl inte riktigt pigg för 90 minuter. Men det kommer med tiden. När krafterna börjar ta slut får man prioritera defensiven, sa han.

Simon Bandh, som gjorde debut i målet, var en annan nykomling som gavs möjlighet att visa upp sig och gjorde det utmärkt med ett par vassa parader. City visade att det finns tillräcklig bredd och vann välförtjänt. Med bättre skärpa och kvalitet i de avgörande passningarna hade marginalerna blivit större i en temposvag match i värmen.

Felipe Reidler De Moraes siktar förstås på att behålla startplatsen – och hoppas senare i sommar få jubla över ett brasilianskt guld i fotbolls-VM.

– Det behöver du inte fråga om. Jag har väntat på det här i fyra år efter missen senast, sa han.

Så Brasilien vinner?

– Självklart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten