”Det är många som vill komma hit”

Om Åtvidabergs FF ramlar ur division 1 upphör alla kontrakt att gälla. ”Men vi kommer inte att tappa hela laget”, säger ordföranden Ingvar Gustavsson.

25 oktober 2019 19:00

För fem år sedan slutade ÅFF åtta i allsvenskan – och nu är klassikern ruskigt nära nedflyttning till division 2. Dubbla segrar krävs i avslutningen och dessutom får inte Oskarshamn ta någon mer poäng.

Strax före klockan 16 på lördagen kan degraderingen vara ett faktum.

– Alla vet att det är en ödesmatch (mot Assyriska Turabdin) och att risken är stor att det blir tvåan nästa säsong. Men ingen har gett upp, säger Ingvar Gustavsson.

 

Med nedflyttningshotet hängande över Kopparvallen har under de senaste veckorna arbetats med dubbla planer inför 2020. Klart är att spelarkontrakten upphör att gälla vid spel i en annan division.

– Ja, då blir alla fria. Men oavsett vad som händer så tror jag inte att vi kommer att tappa hela laget. Jag kan tänka mig att sju–åtta spelare blir kvar även om vi åker ur, säger Gustavsson.

Om det skulle ske är inriktningen klar. Då blir det en ännu tydligare satsning på yngre spelare.

– Vi måste släppa fram ungdomarna och bygga på det. De som ligger på gränsen ska ges en möjlighet när vi nu har chansen att bygga nytt. Vi har ett styrelsemöte inplanerat i början av nästa vecka för att diskutera framtiden och påbörja en analys av vad som gått snett.  

– Klubben har visat tidigare att den kan komma tillbaka från tuffa lägen, säger Ingvar Gustavsson.

Det är ingen hemlighet att ÅFF dras med en tung ekonomisk ryggsäck och de oväntat svaga resultaten har gjort att inte minst publikintäkterna blivit betydligt sämre än planerat. Enligt budgeten skulle göras ett överskott på 500 000 kronor, men så mycket lär det inte bli.

– Svårt att säga exakt var vi hamnar, men jag räknar inte med minussiffror, säger ordföranden.

Vad skulle division 2-spel betyda rent ekonomiskt?

– Det är vi inte oroliga över. Kostnaderna minskar och sponsorerna kommer inte att lämna oss. Det tror jag inte.

 

Tränarkarusellen har snurrat friskt under de senaste åren och vem som leder laget nästa år är oklart, men Gustavsson säger:

– Jag har fått många mejl från tränare som vill hit. Så sent som i veckan var det en tränare som gjort det bra i division 1 som hörde av sig och sa att han ville komma, även om det skulle bli spel i tvåan.

Ludvig Holmertz är klar för spel och även Dardan Mustafa hoppas på comeback.

– Jag ska testa. Inte helt omöjligt att jag är med, säger han.

Som vanligt sänder vi ÅFF:s seriematcher på corren.se.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten