Därför kan LFC skrälla mot PSG

Åttondelsfinal i Champions league mellan LFC och Paris. Här är frågorna och svaren från Correns Per Bergsten och Jens Bollius – före avspark.

17 oktober 2018 11:00

Nå, hur stora chanser har LFC?

PB: PSG tog charterflyget till Linköping och jag antar att det säger en del bara det. Ekonomiskt är PSG på en annan planet och förstås storfavorit. Men motståndet låter bättre än vad det just nu är. Storklubben bygger nytt och det kan vara rätt läge att möta dem. En sak talar för LFC: spel på konstgräs är inget franska lag är vana vid och just det här konstgräset är dessutom slitet och stenhårt. Det går att diskutera om det är bra för någon, men det är i alla fall betydligt bättre för hemmalaget.

JB: Går frågan till mig så är inte chanserna jättestora. PSG är inne i starten av sin säsong, går bra i ligan, har en jättebred trupp med många alternativ, och klubben vill visa sin storhet genom att återigen gå långt i det CL som laget inte ens deltog i förra säsongen. PSG har all motivation att köra över LFC. Får jag bedöma så är det 75–25 i fransk favör. Men jag ställde själv samma fråga till både coach Olof Unogård och spelarna Lina Hurtig och Anna Oscarsson och ska man tro på de svaren så har LFC minst 50 procents chans. Då är det här en öppen affär. Jag gillar den typen av självförtroende. Så visst finns det skrällchans.

Vad blir viktigast för att lyckas?

PB: Hemmaseger är nödvändigt för en realistisk möjlighet att ta sig vidare. Då, med Stephanie Labbé tillbaka i målet, kan det spelas mer defensivt i Paris. Nu blir viktigt att kasta bort all respekt, spela tufft och aggressivt och där får rutinerade krafter som Kosovare Asllani och Janni Arnth visa vägen. Håll laget kompakt och bjud på så få ytor som möjligt. Jättelöftet Marie-Antoinette Katoto är formstark och frågan är om snabbheten i LFC-backlinjen finns när det ska löpas i djupled. Tveksamt, så då gäller att se till att den bollen inte ens får slås.

JB: LFC måste upp på tå betydligt mer än vad laget visade mot Eskilstuna. Det handlar om taggning och att fokuserat gå in hårt, men kontrollerat, i varenda närkamp. Att spela på något vis "äckligt disciplinerat" och att inte ge PSG något utrymme att lira. Sedan handlar det om att utnyttja sina målchanser. Mer distinkt där. Dessutom behöver utespelarna hjälpa till att eliminera de svåra situationerna för unga målvakten Julia Nyström, typ i tilltrasslade situationer på hörnor där hennes litenhet kan bli en nackdel.

Nyckelspelare?

PB: Det är kanske elakt att skriva det, men klart att Julia Nyström får en nyckelroll. Målvakter får alltid det. Med tanke på utsatta positionen kan jag tycka att det är stelbenta regler som gör att inte ens en kontraktslös målvakt får tas in efter att fönstret stängt. Att kasta in en 17-åring i en sådan här match. . . frågan är hur rättvist det är. Mot någon. Jag håller alla tummar för att hon ska lyckas. Annars: Asllani och Arnth nämnde jag här ovan. Sedan måste Anna Oscarsson, Frida Maanum och Lina Hurtig visa varför de är stjärnor för framtiden.

JB:Johanna Rasmussen var med sin rutin och passningsskicklighet en nyckel till att bortamatchen i Kharkiv gick så bra. Synd att hon inte är med nu. Kosovare Asllani lär få uppvaktning från PSG och kan tas bort ur matchen med hård bevakning. Därför vill det till att andra kliver fram. Typ att spelare som Lina Hurtigoch Anna Oscarsson kan löpa bakifrån och såra PSG:s försvar. Filippa Angeldahl är också ett frisparksvapen som kan utnyttjas. Men annars hamnar många ögon på Julia Nyström, unga målvakten. Några enkla baklängesmål har inte LFC råd med, utan det behövs räddningar som mot Eskilstuna.

Hur viktigt är det att ta sig vidare?

PB: Det har, mycket självförvållat, varit ett svart år för Linköpings FC. Att ta sig tillbaka till allsvenska guldstriden är prio ett, men att inte ha något Europaspel att se fram emot skulle kännas fattigt. Samtidigt kan vi inte förvänta oss att lilla Linköping ska ha ett av Europas bästa fotbollslag. Det går att göra mer av mindre, men inte hur mycket som helst.

JB: Det är klart att det är jätteviktigt. En kvartsfinal fram i vår skulle betyda massor i både jakten på nya spelare och statuspositionen som Linköpings andra största lag efter LHC herr. Kvartsfinal är en bra sak att pusha fram i sponsorförsäljningen. Samtidigt kan inte sågen komma fram om LFC åker ur. Med turbulensen som varit i år i ledarstab och spelartrupp är det ett mellanår och då får det vara det också. Jag tycker att LFC kan möta PSG utan någon kniv på strupen.

LFC jagar nyförvärv inför 2019. Var är behovet störst att förstärka?

PB: En mittback av högsta klass, Nilla Fischer, var ingen dålig pusselbit att börja med. Men ska LFC nå dit man vill vara vore det inte fel med en ytterback, en yttermittfältare och allra viktigast en central forward. Om pengarna räcker.

JB: LFC vill ju vara ett "världslag" så jag svarar med en klyscha: En i varje lagdel. Får jag välja bland de fyra kategorierna är anfallet viktigaste delen. LFC behöver en måltjuv som Natasha Dowie, som kan vara på rätt plats med en tå och peta in bollarna. Stina Blackstenius hemkomst skulle vara en helt perfekt pusselbit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten Jens Bollius