Danskan ställde till det för Filip

Ett spelmässigt lyft, poängen ramlar in – och kommunikationen med de danska backkollegorna börjar sitta. "Nu förstår man vad de säger men det var omöjligt i början", säger Filip Dagerstål.

31 maj 2019 08:00

Ur Andreas Johanssons skugga klev Filip Dagerstål fram men 22-åringen står som vanligt tryggt med båda fötterna på jorden utan att framhäva sig själv en centimeter.

– Egentligen tycker jag att jag visade samma spel stora delar av förra året också men det har blivit mer uppmärksammat nu, säger han.

IFK Norrköpings backprodukt tickar med stabil fart upp mot 100 matcher.

Dagerstål är inne på sin sjätte A-lagssäsong och gjorde sin 87:e allsvenska dust för "Peking" mot Hammarby.

– 100 siktar vi på. Absolut. Det skulle vara häftigt. "Alle" (Alexander Fransson) gjorde ju sin 100:e match nyligen, säger 22-åringen efter torsdagens förmiddagsträning på Östgötaporten.

I takt med att IFK som lag tagit form på allvar har även Filip Dagerstål hittat en nivå i sitt eget spel som övertygar.

Med danskduon Kasper Larsen och Rasmus Lauritsen vid sin sida i trebackslinjen och med ett mer framskjutet IFK har det blivit sju poäng på de tre senaste matcherna.

Sitter ni ihop där bak nu?

– Jo, det är bra försvarsspelare båda två och bra passningspelare med för den delen men deras styrkor är främst i försvarsspelet och i huvudspelet. Det ser vi inte minst på fasta, menar Dagerstål.

Går det bra att kommunicera?

– Det blir svengelska. De har anpassat sig ganska bra nu. Nu förstår man vad de säger men det var omöjligt i början. Kasper och Rasmus är två jättebra killar men det är jobbigt när man inte förstår vad de säger. Nu känner man dom så pass bra att man kan säga: "Nu fattar jag inte ett skit av vad du säger, du får ta hand om det där", säger Dagerstål.

Som startat samtliga matcher i årets allsvenska.

När han fått en lite annorlunda roll har det blivit ett par toppinsatser på rad.

– Jag har lite mer offensiv frihet. Kasper och Rasmus är väldigt starka defensivt. Jag kan fylla på offensivt när jag känner för det och utnyttja de kvaliteterna också.

Nya framåtlutande IFK är helt rätt väg att gå, tycker Dagerstål – även om det kan bli matchbilder i svängigaste laget.

– Det är så vi ska spela. Vi har inte spelarna som ska försvara utan ha mycket boll och anfalla. Man får inte vara dum men när vi sätter tryck behöver vi inte försvara lika mycket. Vi återerövrar bollen snabbt och det är så vi vill spela och vad publiken vill se. Det har märkts här senaste matcherna, säger Dagerstål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung