Blodig Majorov med personbästa i EM-finalen

Det blev en blodig avslutning på EM-finalen i konståkning för svensken Nikolaj Majorov.

Dock berodde det inte på en vurpa, utan på näsblod.

19-åringen blev 15:e efter ett personbästa – och dessutom är han VM-klar.

Jag kunde inte på något sätt ha gjort det bättre, säger Majorov till DN.

23 januari 2020 20:50

Nikolaj Majorov kunde inte låta bli att skratta. Han hade klarat av det fria programmet felfritt, men mitt under framförandet sprang näsan läck – och därför åkte 19-åringen av isen efter EM-finalen i österrikiska Graz med blod lite här och där i ansiktet. En skarp kontrast mot det stiliga och eleganta som ju annars hör konståkningen till.

Men inte första gången det händer, säger han till DN.

Det har hänt förut, så jag visste hur jag skulle hantera det. Och det var faktiskt bara positivt, för jag tänkte inte på hoppen. Jag tänkte bara ”hur ska jag dölja det här?” och gick på teknik som jag ska kunna, i hopp efter hopp, säger han.

"Ger galet mycket"

Majorov tog alltså det hela med jämnmod och log. Det gjorde Luleååkaren även när poängen presenterades. Efter personbästa 74,39 i korta programmet på onsdagen blev det nu personbästa även i det fria programmet med poängen 138,18. Och därmed ett rejält personligt rekord när det handlar om totalpoängen 212,57.

Jag kunde inte på något sätt ha gjort det bättre. Ett sådant här åk ger galet mycket för framtiden, att få respekt från domarna, säger han.

Efter sitt åk låg han fyra efter nio av 24 finalåkare. Men därefter flyttade de högre rankade åkarna – med högre svårighetsgrad i sina program – successivt ned Majorov i resultatlistan, som väntat.

Men den slutliga 15:e-platsen var oavsett ett rejält kliv åt rätt håll jämfört med fjolårets 27:e-plats på EM.

VM-klar

Dessutom innebar 68,38 som Majorov fick i tekniska poäng att han klarade kvalpoängen till VM i Montreal, Kanada, nästa år.

Guldet gick till ryssen Dmitri Alijev.

I onsdagens korta program fick 21-årige svensken Illya Solomin 64,91 poäng och slutade på en 25:e plats, vilket innebar att han precis missade torsdagens final.

På fredagen kliver 18-åriga Anita Östlund – som gör sitt sjätte stora mästerskap – in i EM, när damernas korta program körs.

Fakta: Så fortsätter konståknings-EM

Fredag: Damernas korta program klockan 11.30 och paråkning kl 19.00.

Lördag: Isdans klockan 13.25 och damernas fria program kl 18.30.

Söndag: Uppvisning klockan 14.30.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT