"Blev förnedrad vid IFK-matchen"

Utanför östgötaporten tvingas en Göteborgssupporter klä av sig tröja och byxor i samband med en visitation inför kamratmötet i måndags och nu bubblar ilskan mot vad många fotbollssupportrar kallar övergrepp och våld från ordningsmakten.

14 maj 2019 11:00

Myndigheterna har under våren gått på offensiven för att få till en lugnare stämning kring svenska fotbollsmatcher.

Några menar att det handlar om kraftiga överdrifter. Att de hårdare tagen är omotiverade. Att supporterkulturen hotas.

Som när Sundsvalls publik förbjöds använda så kallade overhead-flaggor i samband med allsvenska matcher hemma på NP3 Arena. Något som ledde till omfattande protester bland landets supportrar.

Djurgården och AIK:s supportrar manifesterade gemensamt under stockholmsderbyt i söndags, en aktion direkt riktad mot polisen och även i Norrköping har det mellan varven varit tuffa tag och hårda ord mellan publik och ordningsvakter på Östgötaporten.

Och nu har Norrköpingsarenan åter hamnat i blickfånget efter en incident innan avspark mellan IFK Norrköping-IFK Göteborg i måndags.

Händelsen uppmärksammades först sedan Sofia Bohlin, supporter till IFK Göteborg och ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, twittrade om händelsen och skrev följande:

”Idag fick jag se Polisen tvinga en enskild supporter att öppet inför folk, vid bortainsläppet, klä av sig till underkläderna för att kolla om han hade något på sig. Obeskrivlig förnedring. Det fanns varken värdighet eller respekt för individen. Trakasserier och maktmissbruk.”

Händelsen bekräftades senare av IFK Göteborgs SLO, Christopher Lindahl.

– Jag kan bekräfta att jag har sett det. Det såg väldigt integritetskränkande ut. Jag vet inte varför de gjorde det, säger han till Fotbollskanalen.

Visitationen genomfördes av Pa Foon, supporterpolis med fokus på IFK Göteborg, och för Fotbollskanalen ger han en något annorlunda bild än Bohlin.

– Visitatören misstänker, när personen är på väg in, att han har något mer än han ska ha, vilket gör att ordningsvakten kommer bort till mig och säger samma sak – att han har något han inte ska ha. Personen säger att han inte har det och då förklarar jag att vi får reda ut det, säger Pa Foon till Fotbollskanalen.

– Då föreslår jag att vi ska gå iväg till mellan två bussar, för att skyla personen i stället för att stå på en yta där alla kan se. Och jag erbjuder en kompis till honom att följa med. Personerna följer med men fler människor följer också med. Han får ta av sig på överkroppen – han tar av sig och sedan ta på sig tröjan igen. Sedan byxorna som han sedan får ta på sig igen.

Personen hade inte något otillåtet på sig och han fick därmed gå in till matchen som slutade 2–1 till Göteborg.

Pa Foon tycker inte att visitationen var integritetskränkande.

– Jag anser att jag tagit bort honom från det offentliga rummet. Det är inte jag som rör honom, ingenting.

De nya direktiven kring visitation är framtagna av Riksidrottsförbundet och har tidigare kritiserats för att vara för intima och integritetskränkande.

Det är oklart om personen som utsattes för visitationen kommer att anmäla händelsen vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Andersson