Blågult läger efter allsvenska testet

Provspelet med allsvenska Sundsvall är över, nu väntar Bosön och blågult läger för Jesper Royé. "Det är häftigt att det kommer fram lite talang från Finspång", säger 16-åringen.

28 november 2017 19:00

Något glasklart svar har han inte på när frågan dyker upp varför bruksorten fått fram ett antal unga lovande målvakter de sista åren.

När vi träffar Jesper Royé är det på ett folktomt, kolsvart Grosvad. Det finns inte en skymt av hans målvaktskollegor, Gustav Lindström och "plastsyrran" Amanda Norgren.

00:an Gustav med en pojklandskamp på meritlistan tränar med IFK i dagsläget.

Storasyster Amanda är under målvaktstränare Emma Ahlstrands vingar i Smedby.

Jesper Royé som tagit någon timme ledigt från matteläxorna på Curt Nicolin-gymnasiet, trycker på strålkastarna över Grosvads konstgräs.

Ganska snabbt går det att se konturerna av en ny målvaktstalang som klivit fram ur skuggorna från Finspång.

– Det är väl något i vattnet?, säger han och viker sin hoodtröja bakåt för fotograferingen.

Han är tillbaka från en träningssejour med allsvenska Gif Sundsvall. Laget som Torstorp stötte på i svenska cupen där den unge 16-åringen imponerade så starkt att han fick en inbjudan till klubben.

– Det var häftigt, oerhört proffsigt. Jag var inte beredd på att det skulle pratas engelska. Tränaren var spanjor så det var lite brytning samtidigt som gjorde det svårt att förstå. Men det var kul.

Är du mogen för en flytt?

– Nej. Inte riktigt än. Flytta 60 mil norrut, jag är inte riktigt inne på det. Mest handlar det om gymnasiet. Det är ett stort socialt ansvar, men det är klart att man vill upp och prova på så fort som möjligt. Speciellt allsvenskan.

– De ville att jag skulle byta klubb så snabbt som möjligt men det är ett så pass stort steg, åtminstone ett år till. De skulle hålla koll på mig.

Vilken roll skulle du få där?

– De letade efter en tredjemålvakt. Jag skulle få träna med dem och lira boll med U19-laget. Någon gång måste man ta steget, nu är det mycket att tänka på, säger Royé som har blickarna på sig.

De har också kommit från Örebro SK och IFK Norrköping.

Samtidigt har den tidiga debuten i seniorfotbollen givit en bra plattform för gymnasisten. Helgens träningar på Bosön med pojklandslaget är en extra sporre under lågsäsongen, kanske kan det leda till en plats i P 00/01-landslaget.

– Det ska bli en riktigt häftig upplevelse, säger målvakten med den fina räckvidden inför avresan på torsdag.

Sedan väntar vardagen med hemmaklubben.

– Division 3 och seniorfotboll, det är ändå bra. Det var ett stort steg bara att gå till A-laget. Jag kommer alltid att representera Torstorp, det är där jag börjat som senior. Där jag fick den erfarenheten tidigt, känna på tempot och spelet, säger Finspångs senaste målvaktstalang.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle

Ämnen du kan följa