Beskedet: Lägger ner karriären efter skadan

Viktor Bergström lägger ner speedwayen. Den sista skadan blev droppen. "Fokus måste vara någon annanstans nu, på att kunna gå och leva normalt", säger han.

Viktor Bergström har gjort sin sista säsong som speedwayförare. Det är beskedet efter den senaste tuffa skadan.

Viktor Bergström har gjort sin sista säsong som speedwayförare. Det är beskedet efter den senaste tuffa skadan.

Foto: Johny Daagh

Speedway2019-10-14 16:10

Det var i den första semifinalen mot Griparna i Nyköping som Viktor Bergström kraschade rejält. Det blev komplicerade frakturer på högerbenet vid fotleden och i foten.

Nu, två månader senare, är det mycket rehab kvar innan Vargföraren är återställd. Och det har även fått honom att ta ett beslut.

På sin Facebook-sida skriver Viktor Bergström själv om varför han bestämt sig för att inte köra någon speedway alls kommande säsong.

"Sedan kraschen har det varit många långa nätter med funderingar kring speedwayen, men jag har nu tagit beslutet att inte köra nästa säsong. Det är bland det svåraste beslutet jag någonsin behövt ta. Jag tycker att det fortfarande är riktigt kul att åka speedway men den här skadan blev nog en skada för mycket för mig", skriver han.

Till Sporten förklarar han mer:

– Det är en stor del av det. Jag har haft många skador genom åren, det har gjort mer och mer ont för varje säsong bara att köra. Det är mycket kvar i kroppen efter allt som hänt. Nu med den här skadan vet jag inte ens om jag kommer kunna åka ändå. Det kan vara så att det inte kommer att gå.

– Fokus måste vara någon annanstans nu, på att kunna gå och leva normalt.

Du skriver "nästa säsong", innebär det att det kan finnas öppningar längre fram om du skulle tänka om?

– Det är ingen större risk. Men jag hoppas att någon gång kunna sitta på en motorcykel igen.

Tävlingskarriären är däremot troligen nedlagd för gott. Och det är ett känslosamt beslut för killen från Krokek som hunnit med 20 säsonger inom speedwaysporten.

– Det här tar emot, speciellt som jag tycker att det gått rätt bra och att jag har mycket mer att ge. Det är klart att det är tungt, säger Bergström, som är på akuten för att kolla upp den senaste skadan när Sporten når honom.

– Jag blev av med gipset i förrgår, men lyckades sätta kryckan på en blöt fläck när jag var och handlade. Det blev full tryck på foten och nu är den svullen. Förhoppningsvis är det inga skruvar som släppt, säger Bergström som dessutom har ytterligare en liten operation att göra för att försöka få ordning på de komplicerade brotten som blev i Nyköping.

Den andra saken som påverkat Viktor Bergströms beslut är läget inom svensk speedway i stort. Flera klubbar går på knäna ekonomiskt och i Vargarna har det inte varit något undantag. Klubbens kris har Sporten skrivit om flera gånger och Viktor Bergström bekräftar bara den bilden.

– Någon måste dra i handbromsen, säger han om sporten han älskar.

Har det varit givet att köra vidare i klubben under säsongen med tanke på läget?

– Det är min moderklubb och jag ville ställa upp och hjälpa dem. Men det har ju inte varit hållbart i längden, vi har knappt fått något betalt alls för den här säsongen. Jag tror och hoppas att de ändå kommer att lösa det, men det är tufft. Speciellt när det är så långt gånget. Jag vet att de som är där nu jobbar febrilt.

Den närmaste tiden handlar det nu om att bli så återställd som möjligt i det skadade benet. Därefter återstår att se om Viktor Bergström vill vara involverad i någon annan form än som förare inom speedwayen.

Är det ett alternativ i framtiden?

–Jag kan tänka mig det, fast nu är det först och främst fokus på skadan det handlar om.

Utöver Vargarna har Viktor Bergström även kört för bland andra Griparna och Västervik i Sverige samt flera säsonger i England.

Karta: Kråkvilan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!